Magkereső

 
23augusztus

Versace pazar világa

Versace és Rosenthal találkozása

Versace pazar világa
Versace pazar világa


Korai halála után ruhakölteményei ma már a divattörténetet gazdagítják, porcelán étkészletei azonban ma is kelendőek, sőt egyre inkább divatba jönnek. Versace kifinomult eleganciája, társulva a Rosenthal márka minőségével, igazi sikertörténet...

A nagy divatcégek híres tervezői sajátos vizuális világot alakítottak ki, például a Dior-ház fanyar eleganciája, Ungaro finom nőiessége, Armani nagyvonalúsága, Hanae Mori keleties motívumai mind önálló stílust képviselnek a divatbemutatókon. A néhány éve tragikusan elhunyt Gianni Versace ebbe a körbe tartozott, exkluzív ruhakölteményei, tavaszt idéző színvilága világszerte elismerést aratott. Csak úgy "mellesleg" azonban Versace ki-kirándult a tárgytervezés területeire is, tervezett bútorokat, textilanyagokat, bőr holmikat és dísztárgyakat. Bárhová nyúlt, bármihez fogott, mindenre rányomta különleges tehetsége bélyegét - különleges érzéke volt a pazar eleganciához, a kifinomult, érzéki, nőies stílushoz.

Versace és Rosenthal találkozása, barátsága új fejezetet nyitott a divatkreátor alkotói munkájában: teljes bedobással elkezdett porcelánokat, üvegtárgyakat, evőeszközöket tervezni. A Rosenthal cég, amely addig is foglalkoztatott neves formatervezőket, most "szabad kezet" adott Versacénak, aki a tőle megszokott intenzitással belevetette magát a tárgytervezésbe, s úgy tűnik, maradandót alkotott. Az itt bemutatott üvegtárgyak és porcelánok szemléletesen mutatják Gianni Versace formatervezői világát, alkotói szellemiségét.

Versace üvegeit nézve érezzük, ezek a nyúlánk, elegáns poharak kifinomultságot sugároznak, felidézik a borkóstolás és -ivás szertartását, a megszerezhető élvezetet. A poharak funkcionálisak, a hosszú szár például arra való, hogy az asztal síkjától elválasztva megemelje a bort, s szemünk látókörébe vonja a terítékek között. Az átlátszó kehely felfelé kissé beszűkül, ennek magyarázatát a borkóstolás szertartása nyújtja, ugyanis az egyharmad magasságban kitöltött bort finoman megforgatjuk a pohár belső falán, hogy feltáruljon a nedű illata, ekkor az enyhén beszűkített pohár pereme koncentrálva az orrunkba vezeti az illatokat. A pezsgőspohárnál más a helyzet, ott a habzásban-bugyborékolásban kell gyönyörködnünk, ezért a pohár felső pereme szétnyílik. A hosszú szár tulajdonképpen arra szolgál, hogy semmiképpen ne fogjuk meg a kelyhet, ne legyen rajta ujjlenyomat, s ami a legfontosabb, tudjunk koccintani, hallhassuk az összeütött poharak kellemes csengését.

Gianni Versace a görög mitológiából ismert Medúza-főt használta emblémaként ruhakölteményein, porcelánjain, üvegein. Itt a kehely és a szár csatlakozásánál látjuk a mitologikus fejforma plasztikáját, mely szinte megakadályozza, hogy feljebb fogjuk a poharat. Megmarkolásról pedig szó sem lehet... A forma tehát eleve elegáns kéztartást kíván - olyat, ami illő az alkalomhoz. A rendkívül hosszú, vékony szár is azt sugallja, hogy könnyedén, ujjainkkal fogva emeljük poharunkat koccintáshoz. Látjuk, a borivás bizonyos fokig etikettszerű, s az előírások tulajdonképpen ésszerűek: kifinomultságot visznek a társadalmi érintkezésbe, Versace ezt a tulajdonságot fokozta fel formatervében - poharai vizuálisan felidézik mind a használatot, mind az alkalomhoz illést, szépségük ebből az összefüggésből magyarázható.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Szemezgető: Versace - Versace Rosenthal