Magkereső

 
31december

Ünnepélyesen fogadom…

Ünnepélyesen fogadom…
Ünnepélyesen fogadom…

Ez a mondat sokféleképpen folytatódhat, hiszen ahány ember, annyi újévi fogadalom. Te már eldöntötted, hogy mit fogsz az új esztendőben másképpen csinálni? A tapasztalat az, hogy ilyenkor fűt-fát megígérünk, és amilyen gyorsan elhatároztuk, olyan gyorsan el is felejtjük ünnepélyes fogadalmunkat. Az év utolsó napján a babonások sem unatkoznak, mert számtalan népszokás és jóslás kötődik december 31-éhez.

Mindig csak dolgozik. Az újévi fogadalom nem régi szokás, nagyapáink ugyanis inkább az állandóságnak örültek, mint a nagy változásoknak, csak mi, a modern kor gyermekei szeretjük és igényeljük a változatosságot. Míg ők a megszokás rabjai voltak, a XXI. században egyszerűen képtelenek vagyunk a monoton életre. Folyamatosan tanulunk, tapasztalunk, új dolgokat próbálunk ki, egy pillanatra sem hagyjuk agyunkat pihenni. Szürkeállományunk hihetetlen teljesítményét még így is alig használjuk ki, pedig nap mint nap ezerrel dolgoznak a kerekek. Az újévi fogadalmak tehát nyughatatlanságunk egyenes következményei.

Koccintással megpecsételt fogadalom

December 31-én olyan nagy elhatározásokra jutunk, mint: jövőre leszokok a dohányzásról, megtanulok végre angolul, vagy lefogyok 10 kilót. Ezek egyáltalán nem extra kívánságok, és nem csak akkor teljesülnek, ha az év utolsó napján fogadjuk meg őket. Év közben is ugyanúgy működnek, működnének, ám mi mégis azt hisszük, hogyha év végén „határozunk egy hatalmasat”, az jobban teljesül. Te tudod. Mindenesetre biztos, hogy ma este sokan állnak majd pezsgőspohárral a kezükben és nagy elszántsággal az arcukon, hiszen a szilveszter éjszaka varázserejét kár lenne nem kihasználni. Sok sikert!

Kellékek a zenebonához

Szilveszter napja mágikus erővel bír, legalábbis a babonások szerint: például ez az utolsó alkalom arra, hogy megszabadulj a gonosz szellemektől. Az újévi menüben feltétlenül legyen malachús, a baromfitól és a haltól azonban óvakodj. A malac befelé túr, ezért a szerencse befelé jön a házba, a baromfi viszont kifelé kapar, így elűzi a jót, akárcsak a hal, ami elúszik a szerencséddel. Az édesség rétes legyen, mert ez a süti „nyújtja” a gazdagságot. A szilveszteri finomságokat se fald fel együltő helyedben, mert ha marad egy kicsi étel másnapra is, semmiben sem fogsz hiányt szenvedni az új esztendőben. Nyugodtan csapj nagy zenebonát december 31-én, a fülsüketítő muzsikától ugyanis elmenekülnek a gonosz szellemek, így nem tudják megkeseríteni 2013-ban az életedet.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: 2013 - december 31 - Koccintással megpecsételt fogadalom - szilveszter - új év - Ünnepélyesen fogadom