Magkereső

 
02december

Tolongás a Csomolungma szoknyáján

 Tolongás a Csomolungma szoknyáján
 Tolongás a Csomolungma szoknyáján

A hegymászás egyik nagy kockázata, hogy könnyen bele lehet halni. Tehát már csak ezért sem lehet érvényes rá a megállapítás: "túrázás, csak kicsit magasabban"

Speciális módszerek és segédeszközök híján meglehetősen babrás lenne felvergődni öt-hatezer méteres magasságokba. Sőt, aki még ennél is tekintélyesebb magasságokba tör, annak minőségileg is változtatnia kell a mászás stílusán. Így legelőbb tegyünk különbséget kezdő és haladó hegymászók között.

Talán nem gerjesztünk komoly érdekellentéteket, ha a kezdőt a következőképpen definiáljuk: nem XXL-es, tömött hátizsákkal a hátán vág neki a hegyeknek, hanem csak kis könnyű pakkal, amiben némi innivaló, elemózsia, esőkabát, és térkép található. A fényképezőgép csak azért nem, mert az a nyakában lóg, esetleg a kukker mellett. A kezdő nem menedékházakban tölti az éjszakát, hanem estére mindig visszatér oda, ahonnan elindult. A napi öt-hat órányi kutyagolás, jelentős hányadában hegymenetben, elég neki, és nem tör a csúcsokra. Nem azért, mert nem szeretne, hanem mert nem bírja szuflával. Tudniillik városlakó: az év tetemesebb részét nem a hegyekben tölti, hanem mondjuk a hivatalában, íróasztala fölé görnyedve. Ettől még szeretheti a természetet, és évente egy-két alkalommal rászánhatja magát, hogy közelebb kerüljön hozzá.

Kapirgálódomb: Kakasoknak, Szemezgető: Csomolungma - hegymászás - Mount Everst