Magkereső

 
03december

Thai-chi divatban

Thai-chi divatban
Thai-chi divatban

Számoljon le az előítéleteivel - a thai chi nemcsak a nyugdíjasoknak és a vegetáriánusoknak való. Ön is élvezheti elonyeit: új erőre kaphat, rugalmasabb lehet, és kevésbé viseli meg a stressz.

Amikor először látott valakit elmélyülni a thai chi-ben - a végtagok csiga lassan mozognak, a tekintet a semmibe mered - valószínűleg csak a szemeit forgatta. Egy olyan tevékenység, amelynek gyakorlatait "Felhőfigyelésnek" vagy "Belső folyók áradásának" nevezték el, nem sok jót ígér, igaz?

Nem igaz, mondják a folyamatosan növekvő táborral rendelkező megszállottak, akik között egyre több az olyan fiatal, mint ön. A jógához hasonlóan, amely szinte mindegyik nagyobb fitneszteremben gyökeret vert már, a thai chi is egyre több órarendbe kerül bele. Magyarországon is mind többen csatlakoznak a 100 millió kínaihoz, és fedezik fel a thai chi sokféle, testre és lélekre gyakorolt jótékony hatását.

Az ön-masszázzsal és az ülő meditációval együtt a thai chi tulajdonképpen egy gyakorlatcsoporthoz tartozik, amelyek a qigong nevű diszciplinát alkotják. A nyugatiak a thai chi-t ismerik a legjobban. Ja persze, abban vannak azok a furcsa pózok.

Ám ami az egyik embernek csak furcsa póz, az a másiknak mindennapi megújulás. "A kávé is feldobhat rövid időre, de az csak az energia egyik szintje," mondja Roger Jahnke, az ázsiai gyógyászat szakértője. Szerinte a thai chi az energia négy magasabb szintjét képes növelni.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Kakasoknak, Szemezgető: Thai-chi