Magkereső

 
27szeptember

Szuperdivatos Ralph Lauren

Szuperdivatos Ralph Lauren
Szuperdivatos Ralph Lauren

A ruhákon és parfümökön túl szőnyegeket, sőt, festményeket is kínál; és saját éttermet üzemeltet. A US Open és a wimbledoni teniszbajnokság teljes személyzete és összes játékosa mellett pl. egy többszörös Oscar-díjas film szereplőgárdáját öltözteti. Élén egy divattal, vagy művészettel kapcsolatos tanulmányokat sosem folytatott tervező áll. Ralph Lauren és birodalma portréja következik.

Ralph Lauren - akinek szülei Olaszországból vándoroltak ki az Egyesült Államokba - 1939. október 14-én, New Yorkban született. Eredeti nevét, a Ralph Lifschitz-et még gyermekkorában változtatta meg. Apja (saját művészi terveit feláldozva) szobafestőként helyezkedett el, hogy jó iskolákba járathassa négy gyermekét. Ralph üzleti tanulmányokat folytatott, és első munkahelyén, a Brooks Brothers-nél is ezeket az ismereteit hasznosította.

Ralph Lauren - Polo
Lauren marketingesként fellendítette a Brooks Brothers ismertségét, majd nem sokkal később ráébredt, hogy egy önálló vállalkozás még nagyobb sikert, és még több pénzt hozhatna. 1967-ben, miután szert tett egy 50 ezer dolláros kölcsönre, kivásárolta a Brooks Brothers-től az általa - mindenféle művészeti, és divattal kapcsolatos előképzettség nélkül - létrehozott Polo márkát; és a legombolható gallér gyártási jogát. A Polo-t egy olyan nyakkendősorozattal alapította Lauren, melynek darabjai az akkori trenddel tudatosan szembehelyezkedve szélesre szabottak voltak és különféle élénk színekben pompáztak. Ahogy a tervező mondja: "A nyakkendő az öltözetnek az a része, amin keresztül a férfiak ki tudják fejezni magukat. A Polo alapításakor úgy gondoltam, hogy a férfiak készen állnak az újításra; hogy nem feltétlenül akarnak úgy kinézni, mintha az IBM-nek dolgoznának."

A Polo-nyakkendők óriási sikerének köszönhetően Lauren nemcsak vissza tudta fizetni az 50 ezres kölcsönt, hanem 1969-ben a New York-i Bloomingdale's-ben megnyitotta első önálló üzletét; melynek kínálata két év múlva női ruhákkal bővült. Ez utóbbi kollekció tervezésekor Lauren felesége - Katharine Hepburnére emlékeztető, sportos és az éppen érvényes divattól önmagát megkülönböztető - öltözködési stílusából merített ihletet. A Lauren által nők számára tervezett darabok mindig vadságot és szabadságot árasztanak; és jellemzően magukon hordozzák a férfiszabászat stílusjegyeit. Az első női kollekció azért is fontos, mert a divatház logója - a lovaspóló-játékos - is ebben a sorozatban, a női ingek hajtókáján tűnt fel először.

Az első üzlet megnyitása után Lauren sorra tervezi a különböző, önálló neveket kapó kollekciókat; melyektől a márkaalapító Polo azzal különíthető el, hogy a megfizethetőbb (és ezért legkeresettebb) vonalat képviseli. A nyakkendők és férfi, illetve női ingek után 1972-ben megérkezik a Polo Ralph Lauren azóta is őrült népszerűségnek örvendő terméke, az eredetileg hálószerű anyagból készült, természetesen logóval ellátott, monokróm, galléros pólója; mely bevezetésekor 24 különböző színben volt kapható. Ez a darab egyből klasszikussá vált, és bár eleinte az ún. preppy look, vagyis a drága elitiskolába járó diákok stílusának meghatározó darabja volt; mára az egyik leghozzáférhetőbb Polo-termékként tömegek viselik.

A rajongóknak 2003 óta arra is lehetőségük van, hogy a divatház weblapján a felső alapszínét és a logó színét külön kiválasztva "megtervezzék" és legyártassák saját Polo-pólójukat, melynek címkéjére aztán a készíttetés évét is rányomják.

A Polon kívül a férfiaknak szánt kollekciók közül kiemelendő a klasszikus, kissé angolos stílust követő Purple Label; és az aktuális trendeknek egy fokkal nagyobb teret engedő Black Label. A női részlegen mind minőségben, mind árban a Classic jelenti a kínálat csúcsát; a Black ennél kicsivel megfizethetőbb; a Blue Label darabjai igényesek, divatosabbak, de olcsóbb árkategóriájúak; a RALPH pedig kifejezetten a 16 és 25 év közti vásárlóréteget célozza meg. Az utcai, illetve elegánsabb viseletek mellett vannak kimondottan sportoláshoz - teniszhez, golfhoz, vitorlázáshoz, síeléshez, vagy éppen rögbihez - tervezett kollekciók is.

Ralph és Ricky Lauren
Bár a márka kötődése a különféle sportágakhoz - gondoljunk csak a logóra - nem a közelmúlt fejleménye; a divatház az elmúlt években különösen nagy fantáziát lát egyes ilyen jellegű eseményekben. Ezt bizonyítják az Amerikai Teniszszövetséggel 2005-ben, illetve a wimbledoni teniszbajnokság szervezőivel 2006-ban kötött szerződések; melyeknek értelmében a Ralph Lauren 2008-ig a US Open, 2010-ig pedig a wimbledoni versenyszéria kizárólagos öltöztetője. Utóbbi azért különösen nagy érdem, mert az angol tenisz 129 éves történelme során Lauren az első divattervező, akit felkértek erre a feladatra.

A cég a legnevesebb teniszbajnokságok stábja mellett két kultikus film szereplőit is öltöztette már. Laurent először a Paramount kérte fel, hogy legyen Jack Clayton készülő filmjének, A nagy Gatsby-nek öltözékdílere. A tervező az aktuális, Ernest Hemingway és F. Scott Fitzgerald ihlette férfikollekciója összes darabját a Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével forgatott film rendelkezésére bocsátotta. A külön a címszereplő Gatsby számára tervezett rózsaszín öltöny legendává nőtte ki magát; egyben az 1920-as évek hangulata és stílusa által meghatározott dizájn e darab sikerének hatására vált újra a divatház kínálta termékek egyik legtipikusabb jegyévé.

A másik nagysikerű film, melynek készítésében Lauren "stylistként" működhetett közre; Woody Allen 1977-es Annie Hall című produkciója. A filmben a rendező által alakított Alvy Singer összes ruhája Ralph Lauren; sőt, érdekesség, hogy az egyik kabát magának a tervezőnek a tulajdona, ő adta kölcsön Allennek a forgatás erejéig. A film - melynek stáblistáján egyébként Lauren jelmeztervezőként fel van tüntetve - négy (a legjobb rendezésért, a legjobb filmért, a legjobb forgatókönyvért, és a legjobb női főszereplőért járó) Oscart zsebelt be.

Ralph Lauren - Fragrance
A Ralph Lauren nem csak filmek ruhaszállítójaként, hanem szándékoltan filmszerű hatást keltő hirdetéseivel is kapcsolódik a mozi világához. Lauren egyszer azt nyilatkozta: "A többoldalas hirdetéseink olyanok, mintha filmek volnának. Ha lenne rá lehetőség, arra kérném a modelleket, hogy beszéljenek rajtuk." A Polot 1979-ben kezdik el reklámozni (egy 20 oldalas, élénk színű képekből álló sorozattal); és az akkor érvényesített filozófia -; mely szerint a RL nem annyira ruhamárka, mint inkább életstílus - a mai napig rányomja a bélyegét a cég kampányaira. A kollekciókat népszerűsíteni hivatott fotók és kampányfilmek kevés, vagy semennyi szöveget sem tartalmaznak; és hatalmas, tág terekben rögzítik őket. A cég reklámstratégiájának további jellegzetessége, hogy a fényképeket/filmeket gyakran nem modellek közreműködésével készítik (így szerepelt már Ralph Lauren-hirdetésben szörfös, és építész is).

Ralph Lauren bemutató
Ralph Lauren sikerének kulcsa az egyszerűség és az (előző által garantált) időtállóság. A dizájner nyilatkozataiban számtalanszor kifejtette, hogy az időtlen, nem pedig a fel-fellángoló trendek érdeklik. Ahogy ő maga fogalmazott: "A divatot átmenetisége és múlandósága miatt soha nem kedveltem, így soha nem is befolyásolta, amit csinálok. Engem az időtlenség és a stílus; nem pedig a divat foglalkoztat." A még 1970-ben tett kijelentés a mai napig érvényes: Lauren kollekcióiban a többi divatháznál lényegesen konzervatívabb színekkel és formákkal találkozhatunk.

A Ralph Lauren azonban - és sikerének titka sokak szerint valójában ebben rejlik - nem "egyszerűen csak" ruhákat, hanem egy komplett életstílust kínál.

A cég 1983-ban dobta piacra Home névre keresztelt, luxuslakberendezési cikkeket (ágyneműt, törölközőt, térelválasztót, asztalterítőt, szőnyeget; sőt, festéket, festményt, és különféle bútorokat) kínáló termékcsaládját. Azután pedig, hogy egy RL-szőnyegen állva, vagy épp egy RL-fotelben ülve, tetőtől talpig RL-ben kigyönyörködtük magunkat RL-festményünkben; illatosíthatjuk magunkat valamelyik RL-parfümmel, és elmehetünk vacsorázni Ralph Lauren éttermébe.

A márka első illatait 1978-ban mutatták be, egyszerre a női (Lauren), és a férfi (Polo for Men) verziót- ez volt az első eset, hogy egy gyártó egy időben vezette be a piacra egy parfüm két változatát.
Ami pedig az éttermet illeti, az 1999-ben nyitotta meg kapuit Chicago-ban, a világ legnagyobb Polo-üzletének szomszédságában. A luxuskifőzdét antik stílusú bútorokkal és kiegészítőkkel rendezték be; falain egy értékes (fotókat, olajfestményeket, és festményvázlatokat tartalmazó) magángyűjtemény darabjai függenek.

Ralph Lauren
A mellett, hogy Lauren egy igazi polihisztor, amolyan modern Da Vinci; vérbeli milliárdos is a szónak több - persze egytől egyig sztereotipikus - értelmében. Először is kedvenc időtöltései közé tartozik az oldtimer autók gyűjtése: többek között olyan autókülönlegességekkel büszkélkedhet, mint egy 1929-es Bentley, egy 1937-es Alfa Romeo, egy 1938-as Bugatti, és egy 1962-es Ferrari. Másrészt a tervező - akinek 5 milliárdos vagyona egyebek mellett egy coloradói farmból, egy jamaicai és egy Long Island-i házból áll - az Egyesült Államokban a rák elleni harc emblematikus figurája. Az ún. Pink Pony-kampányt pl. az egyik 2000-es divathéten indította útjára. Ennek során a korlátozott mennyiségben hozzáférhető, klasszikus fekete, vagy fehér alapszínű, rózsaszín logóval ellátott Polok eladásából befolyt összeget a vállalat a rákszűrésbeli területi egyenlőtlenségek csökkentésének érdekében ajánlotta fel.

Ilyen sokirányú tevékenység mellett talán nem csoda, hogy Laurent a Time magazin összeállításában a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta. A dizájnert és divatházát nem csak rajongás, hanem tisztelet is övezi. Utóbbi ékes bizonyítéka az a tervező arcképével díszített emlékbélyeg, amivel 2004 óta küldözgethetik egymásnak leveleiket a jamaikaiak; vagy az a számtalan címlapfotó-, és sztori, mely a márka 2002-es, 35. születésnapja alkalmából látott napvilágot.

Cége megalapításának kerek (40.) évfordulóját a manhattani Central Parkban rendezett nagyszabású show-műsor keretében ünnepelte Lauren. A szeptember eleji gálán stílszerűen az évforduló tiszteletére megalkotott kollekciót mutattak be, amelynek múzsái természetesen a lóversenyek hölgyvendégei voltak. Ez a 2008-as tavaszi kollekció abban az értelemben rendhagyó, hogy a márkához képest kimondottan színesre sikerült, noha még így is sok modellen a fekete-fehér színkombináció dominált.

A 40 éves jubileumra megjelent egy, a cég eddigi történetét, és magát Ralph Laurent bemutató, 700 fotóval és egyéb illusztrációval kiegészített könyv is- így a rajongók most már a könyvárukat is kiegészíthetik a mára világszerte több, mint 400 üzlettel rendelkező brand egyik termékével.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak