Magkereső

 
05január

Szerelmes vagyok minden nőbe

Szerelmes vagyok minden nőbe
Szerelmes vagyok minden nőbe

"Kedvesebbek itt, mint otthon.
Nem hazudok, komolyan mondom!
Mert úgy adnak puszit,
hogy én még nem láttam nyuszit,
és úgy dobnak csókot,
hogy nem kérnek nyálas bókot!"
(Kistehén Tánczenekar: Nyulak eszkimóban)

Vannak zenekarok, akik értenek ahhoz, amit csinálnak. Persze tücc-tüccben érlelt korosztályunk számára nem fontos a mélyebb mondanivaló, sokaknak elég, ha dallamosabban hallhatja a következő szavakat, mint: szeretlek, hiányzol, csók, nyár, Balaton. Aztán van egy másik csoport is, akik ellötyögnek a partikon, és néhány pohár után képesek mosolyogva üdvözölni az egyszerű taktusú dallamokat, melyek akár csengőhangként is bőven megállnák a helyüket. Ez utóbb említett embertömeg azonban a diszkó után hazakullog, s hajnali négykor, zuhany után a fülébe mélyeszti mp3 lejátszóját, s mosolyogva alszik el. A négynél több szótagú dalok érdekes dologra képesek. Egy igazán profi szám előbb megmosolyogtat, s később sírunk rajta, emlékeket idéz (ízeket, illatokat, érzéseket), libabőrössé tesz, elgondolkodtat, s úgy tűnik, rólunk szól.

Vissza a természetbe! Akár ez is lehetne a Kistehén jelszava. Népi motívumokra épülő dallamaik, s a harmonika hangja felkeltik a hallgatókban a tanyasi életérzést. A vidéki fiatalos gondolatot, hogy irány a puszta, láda sör a porba, mellettünk a kanális, hagyjuk nyitva a kocsiajtót, s bömböljön a magnó ezerrel. Sátrak verődnek, szerelmek szövődnek, s az esti tábortűz a nyugalom szimbólumaként festi színesre arcunk. A régi mulatós fíling leginkább a "Ha én egyszer nagyon megöregszem" kezdetű agrárnótában születik újjá. Mc. Havert meghazudtoló siratós népi vurstli, a régi korok bálhangulatát abszolváló csizmacsapkodós karikatúra.

A Kistehén Tánczenekar fejlődőképes kis banda. Előző albumuk is jobb volt, mint amit vártunk, de legújabb dobásukkal végképp bizonyították tehetségüket. Hol van már a Sziget reklámarc kistehén, aki ült a fa tetején? Nem mondanám, hogy megkomolyodtak volna a fiúk, mert ez nem igaz. Ugyanazzal az életunt lazasággal pengetik végig korongjukat, mint eddig, csak most valami újat is bevettek a kalap alá. Az életuntság mellett ott liheg a világhoz való ragaszkodás is, mint egy csendes kellék, vagy rendezőasszisztens. Ettől a kettősségtől különösen bájos anyagot adtak ki a kezükből.

A múltidéző null IQ dalok jelen esetben is fellelhetőek. Ilyen például a Gyom nyomja az agyam címet viselő darab, melyben kár értelmet vagy bármiféle mögöttes tartalmat keresnünk. Elég, ha a dallamra figyel az ember, háttérmuzsikának kiváló vagy hangulatteremtőnek egy házibulin. Egészen újszerű megközelítést figyelhetünk meg a Nyulak Eszkimóban című dalban. A szerzemény keserédes dallamával hívja fel magára a figyelmet. A szöveget hajlamosak vagyunk bugyutának értékelni, első hallgatásra ugyanis úgy tűnhet, mintha nyulakkal akarna társbérletben élni a szerző. Természetesen többről van itt szó. Szépen felépített szimbólumrendszer, Lovasi féle kétértelműség: csupán figyelni kell az elejtett mondatfoszlányokra, s megvilágosodunk. Olyan az egész, mint egy pszichológiai tintapaca teszt: mindenki azt látja, amit látni akar. Egyesek nyuszikat, mások örömlányokat, kik sokkal kedvesebbek, mint otthon, "nem hazudok, komolyan mondom".

A lemez címadó dala teli találat: Cybergyerek színvonalú agyeldobós bolondozás. A szöveg egy látszólag egyszerű tényre épül: szerelmesnek lenni minden nőbe, de végül azt sem tudni, hogy melyikbe. Szívből jövő vallomás kiválóan hangszerelve, Kistehén felfogásban.

A Kistehén Tánczenekar valami újat alkotott: a dallammal kísért humorra épülő drámát. Zenéjük tökéletesen kikapcsol, míg lábunkat hűs vízbe áztatva homlokunkon pitypangot altatunk.

Kistehén Tánczenekar: Szerelmes vagyok minden nőbe (2006)
Tracklista:
1. A szája íze
2. Ha én egyszer nagyon megöregszem
3. Most mi van?
4. Szerelmes vagyok minden nőbe
5. Míg nyelveden a csoki
6. Virágok a réten
7. Ne engedj el sohasem
8. Gyere kislány suksukolni
9. Gyom nyomja az agyam
10. Csámborgó
11. Az anyu meg én
12. Mintha…
13. Az ég, ha kék
14. Lassan jó
15. Nyulak eszkimóban

Kapirgálódomb: Kakasoknak, Szemezgető: Kistehén Tánczenekar - Szerelmes vagyok minden nőbe