Magkereső

 
23február

Százlábú vagányok, a teljesítménytúrázók

Százlábú vagányok, a teljesítménytúrázók

A vagányokat hivatalosan teljesítménytúrázóknak hívják. Ők a legkeményebb túrafüggők, akiket nem elégít ki holmi fél napos kirándulás, s a hármashatár-hegyi kocatúrákból már óvodás korukban kinőttek. A magukat csak százlábúnak becéző "fanatikus" kirándulók a Mecsek 30, a Sajgó és Őrség 50 , a Káli 60 és a Kinizsi 100 kifejezések hallatán jönnek csak igazán lázba.

Aki kedvet érez ahhoz, hogy csatlakozzon az elhivatott társasághoz, próbáljon ki először egy könnyebb, 30 kilométeres túrácskát, hogy szép lassan emelve a távot valamikor eljusson a 250 km-es Szent István emléktúra teljesítéséig. Ezután pedig nincs más dolga az illetőnek, mint vezeték és keresztneve mellé beilleszteni a "vasember" jelzőt.

Hogyan zajlik?

Aki az "Őrség 50" elnevezésű túrán vesz részt, annak az előző nap estééig kellett megérkezni abba az iskolába, amelynek a tornatermében- a tornádóveszélyhez hasonló körülmények között- az éjszakát töltötik. Érdemes korán lefeküdni és az éjszakának egy könnyű vacsorával nekiindulni, mert másnap reggel 8-tól már el lehet kezdeni a "sétafikát". Az Őrség-túra "light"-osabb, könnyített verziója az Őrség 30, amelyet rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, kezdőknek, vagy pihenni vágyó profiknak ajánlott. Egy túra nehézségét egyébként nem csak annak hossza, hanem az összes emelkedőből és lejtőből kiszámolt ún. szintkülönbség adja meg. Az Őrség 50 ebből a szempontból egy közepesen nehézségű "terep", hiszen a táj nincs tele sziklákkal és meredek lejtőkkel sem. A teljesítményt bizonyos pontokon igazoltatni kell, pecsétet kap mindenki a rajtnál beszerzett papírra. A szervezők minden bizonnyal gyakorlott teljesítménytúrázók, mert pontosan ahhoz a helyhez rendeltek frissítő-pontot, ahol arra már a legnagyobb szükség volt. Itt kellemes langyos itallal és némi harapnivalóval látják el az érkezőket. A teljesítménytúra "verseny" mivoltja az időkorlátok között domborodik ki igazán, hiszen az adott szakaszt 12, illetve -a 30 km-es távot - 8 óra alatt kell végigjárni. Aki ezt szintidő alatt megteszi, az egy emléklapot kap, valamint egy kitűzőt, amelyet a legközelebbi túra "seregszemléjénél" büszkén viselhet a hajtókáján. A túrázók némelyike egyébként valódi megszállott. Volt olyan, akinek élete kereteit az egyes teljesítménytúrák adták meg. A köztes időszak mintegy felesleges szakasz volt az életében. Az mesélte, volt olyan, hogy az egyik versenyt csak úgy érte el, hogy a postavonat segítségét vette igénybe. Ez azért is érdekes, mert a postavonatok éjszaka közlekednek, tehát a sietség oka minden bizonnyal egy Kinizsi 100 lehetett, amelyet azzal "bolondítottak" meg a szervezők, hogy az éjszaka és a kerekerdő közepéről indítják. Úgy hírlik, az igazi nagypályások már zseblámpát sem használnak. A mellettünk fekvő úr minden bizonnyal az lehetett.

...hogy a teljesítménytúrában is a fokozatosság elve kell, hogy érvényesüljön? Érdemes először egy 30 km-el kezdeni, majd egy 50-sel folytatni

-...hogy a kezdő teljesítménytúrázóknak kell a társaság? Ugyanis sokszor nem egyértelmű az útvonal vagy elmegy a kedvük az egésztől, ilyenkor a többiek átsegítenek a nehéz pontokon

-...Ha hosszabb túrára készül, azt a cipőt vegye fel, amelyikben eddig a legkényelmesebben tudott járni, mert egy sarokfeltörő lábbeli az egész túrát tönkre tudja tenni (a sarkunkról már nem is beszélve!)

A teljesítménytúrákról hasznos naprakész információkat találhatunk a teljesitmenyturazoktarsasaga.hu oldalon.

Kapirgálódomb: Offline csipegetni való, Kakasoknak, Szemezgető: teljesítménytúra - utazás