Magkereső

 
05december

Sri Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme

Sri Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme
Sri Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme

Nem véletlenül nevezik az Indiai-óceán gyöngyszemének Srí Lankát, az egykori Ceylont. Mind éghajlata, mind természeti adottságai lenyűgözőek, de a szigetország több ezer éves történelme és vallási öröksége is páratlan élményeket nyújt.

Itt együtt van szinte minden, amire egy világutazó vágyik – trópusi tengerpart, szavanna és hegyvidék, vadrezervátumok, ősi romvárosok, kulturális örökség, keleti konyhaművészet.

Nagyon untam a tizennyolc órás repülőutat meg az átszállást, a várakozást. Már azon gondolkodtam, megéri-e ilyen messze keresni a boldogságot. De amikor megérkeztem Colombóba, és a hőség mellett szíven ütött a hely varázsa, minden kétségem elmúlt. Igen, ez Ceylon, Marco Polo fenséges szigete, a templomok, a szent helyek, a kolostorok, a természet és a történelem szerelmeseinek paradicsoma.

Srí Lanka szépségében nem csupán a kék óceán, az aranyló part, a dzsungel és a hósapkás hegycsúcsok ragadtak meg, hanem a mindent átjáró ősi hangulat. Nincs olyan nemzet, legyen az az egyiptomi fáraók birodalma vagy a brit világ, amelynek irodalmában ne szerepelne a varázslatos sziget (Lanka, Serendib, Taprobane, Cellao, Zellan, hogy csak néhány elnevezését említsük).

A homokból a történelem perzsel, szinte látni a múlt szellemeit a hatalmas Sigiriya-sziklák réseiben, érezni a romok között nyíló fűszernövények kábító illatában. A vár romjai ma is sejtetik egykori nagyságát, az erődöt az 5. században építtetető Kassjapa király hatalmát. A szikláról csodálatos kilátás nyílik a környező szavannás tájra.

Régóta kedvelt úti célja Srí Lanka a távoli országokból érkező turistáknak. Az álomszép strandok mögött ugyanis zavarba ejtően sokszínű, egzotikus világ várja a látogatókat: színek, neszek, szagok kavalkádja, fajok, vallások, kultúrák tarka keveréke. És valóban, ahogy a fővárostól délre fekvő negombói partszakaszt „birtokba vettem”, gyönyörű homokos föveny és pálmafák erdeje vett körül, szinte a végtelenségig. Aztán fölfedezhettem magamnak a sziget kultúráját, a Kandy táncokkal, az ördögi maszkokkal, a betanított elefántokkal, az ókori épületek romjaival, Anuradhapura és Polonnaruwa idő által betemetett városaival. Bár az utóbbi helyszínekre nem könnyű eljutni, a turistáknak ugyanis nem ajánlatos az északi, északkeleti országrészben barangolniuk.

A természet olyan csodálatos, az ember azt hinné, ide menekült a szörnyű 20. század elől a színpompás növényzet. A teaültetvények országa madárdaloktól hangos, és nem lepődik meg senki az elefánt, az ajakos medve, a sakál, a vízibivaly, a szarvas, a mungó vagy éppen a krokodil, a párduc, a cibetmacska látványától. Az emberek kedvesek – kivéve a helyi milíciák túlbuzgóan motozó aktivistáit –, az étkek fenségesek, az árak barátságosak. Az 1983 óta tartó polgárháborúnak véget ért, a helyi lakosokkal beszélgetve azonban hamar kiderül, milyen mély fájdalmakat rejteget a közelmúlt. A szigeten tizenkilenc évig zajló viszály 64 ezer áldozatot követelt.

Egy kis földrajz

Srí Lanka körte formájú sziget az Indiai-óceánban, melynek észak–déli irányú kiterjedése 420 kilométer, kelet–nyugati irányban 240 kilométer. Indiától a Mannari-öböl és a keskeny, 15 méter mély Palk-szoros választja el. Az ország két nagy területre oszlik: délen kétezer méter magas hegyek helyezkednek el, és az ország kétharmada síkság. A partvidéken sok a lagúna és a part menti tó.

Éghajlat
Trópusi. Mind a hőmérséklet, mind a levegő páratartalma egész évben magas. A havi átlaghőmérséklet a síkságon 26–28 °C, a hegyekben 12–16 °C. Májustól szeptemberig különösen sok a csapadék, december–február között kevés és rendszertelen az esőzés.

Népesség
Lakossága 19 millió. A lakosság 74 %-a szingaléz, 18% tamil, 8% mór (arab hajósok leszármazottai). A lakosság több mint 35%-a 15 éven aluli. A hivatalos nyelv a szingaléz és a tamil, de természetesen az angolt is használják. A lakosság több mint kétharmada buddhista. A tamilok nagyrészt hinduisták, a mórok mohamedánok. A szigeten 8% keresztény él, elsősorban római katolikusok.

Kultúra
Az ország gazdag buddhista építészeti, képzőművészeti és irodalmi örökséggel büszkélkedhet. Különösen jelentős műemlékek találhatók a három ősi szingaléz királyi városban:
– Anuradhapura: elsősorban buddhista ereklyéi fölé emelt pagodáiról híres.
– Polonnaruwa: itt van a sziklába faragott hármas – álló, ülő, fekvő – Buddha, valamint a Lankatilaka-templom és a Vata Daga kör alakú építménye
– Sigiriya: a város 5-6. századi sziklafreskói egyedülállóak.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Indiai-óceán - Sri Lanka