Magkereső

 
09augusztus

Sivatagi hűtőszekrény

Sivatagi hűtőszekrény
Sivatagi hűtőszekrény

Észak-Nigéria fejlettebb nagyvárosain kívül eső lakosságának elég komoly problémát okoz ez élelmiszerek frissen tartása. Nincs áram, tehát nincsenek hűtőgépek sem. De mindez nem szegte Mohamed Bah Abba, egy nigériai tanár kedvét: egy érdekes találmánnyal állt elő. Abba, aki maga is fazekas családból származik, megalkotta az ú.n. Pot-in-Pot (edény az edényben) rendszert, mellyel a padlizsán például 27 napig is ehető, ahelyett, hogy 3 nap után tönkremenne. Az afrikai spenót, ami egyébként 1 nap után már ehetetlen, akár 12 napig is eltartható.

A rendszer nem túl bonyolult; mindössze 2 agyagedényből áll, az egyik kisebb, ez benne van a nagyobban, és a kettő közötti üres térben nedves homok van. Az étel vagy ital természetesen a kisebb edény belsejébe helyezendő, és az egész letakarandó egy nedves ruhával. Egy száraz, jól szellőző helyen a „szerkezet” kitűnően működik.

Ahogy a sivatagi levegő kering a „Pot-in-Pot” körül, a homok víztartalma a külső edény falán keresztül elpárolog, ezáltal a belső edény hőmérséklete lecsökken. Az egyetlen karbantartási művelet a homok állandó nedvesen tartása.

A nigériai keramikusok ezrével gyártják a sivatagi hűtőgépeket, melynek darabja kevesebb, mint 100 forintba kerül. Ezért az egyszerű, de találékony újításért Abba átvehette a 75.000 dolláros Rolex Award for Enterprise díjat.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Szemezgető: pot in pot - sivatagi hűtőszekrény