Magkereső

 
01szeptember

Repülő kígyók

Repülő kígyók
Repülő kígyók

Mindazoknak nem elég ezentúl mindössze az ágy alá benézni, akiket félelemmel tölt el a földön nesztelenül csusszanó kígyók gondolata, mert kiderült, hogy léteznek olyan kígyófajok is, amelyek tudnak repülni. A Paradicsomfa kígyó a Chrysopelea családba tartozik és Délkelet Ázsiában honos. Az állat a fákról veti alá magát, ha ragadozók elől menekül, vagy ha áldozatára támad a magasból.   

A több mint 120 cm-es kígyó nem különösebben mérgező hüllő, és mindössze 2,5 cm átmérőjű. „Vékony kis jószágok, hosszú farkrésszel,” meséli Jake Socha, a University of Chichago végzős diákja, aki az állat repülési szokásait vizsgálja.

A Szingapúri Zoológiai Kerttel együttműködve Socha kapott négy kígyót. Ezeknek aztán épített egy ’kilövőállomást’ kartondobozokból, hogy megfigyelhesse a kígyó repülési szokásait. A doboz hátlapját előredöntve Socha sorozatosan leüldözte a kígyókat egy harmadik emeleti erkélyről, miközben videóra vette mind a 74 kísérleti repülést.

Csakúgy, mint a repülő mókus, a repülő kígyók sem tudnak a szó valódi értelmében repülni. Valójában inkább fáról fára siklanak, vagy leereszkednek a földre. „Ellaposítják a testüket, megkétszerezve a szélességüket teljes testhosszukon,” magyarázza Socha. „Nem merevednek meg, mint egy bot, hanem hullámzanak a levegőben.” Socha teóriája szerint a kígyó szétfeszíti a bordáit, hogy szélesebb legyen és a farkát kormányként használja a repülés irányítására.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Chrysopelea - Paradicsomfa kígyó - repülő kígyó