Magkereső

 
25február

A Pünkösd - De mit is ünnepelünk?

A Pünkösd - De mit is ünnepelünk?

Szentlélek ide vagy oda, ma legtöbben azért kedvelik a pünkösdöt, mivel néhány éve egy munkaszüneti nap is jár hozzá. Ez pedig nyomós érv.

Bár pünkösd a keresztény ünnepek hierarchiájában az előkelő harmadik helyezettként dobogós, messze nem tudunk róla annyit, mint a karácsonyról, meg a húsvétról. Igaz, még nem alakult át annyira az ajándékozás szertartásává, de nyugalom, már dolgoznak rajta. Hiszen ma már mit ér az ünnep kiadós csomaghalmok nélkül, ha egyszer úgyis ráérünk végigkurkászni a bevásárlóközpontokat.

Pedig ezen a napon a szentlélek eljövetelét ünnepeljük, még korábban meg az ótestamentumi zsidók ezen a napon ülték meg annak emlékét, hogy az Isten szövetségre lépett népével és Mózes törvényt hirdetett. Neve mégis görög származású, és arra utal, hogy 50 nappal húsvét után tartjuk, ez a szám meg görögül pentecostes. Ünnepként a II. századtól említik, bár valószínűleg egyidős az egyházzal, ezért is van az, hogy a katolikus egyház ekkor ünnepli megszületését is. A Szentlélek ugyanis ekkor áradt az apostolokra és képessé tette őket Krisztus igéjének hirdetésére, mindenféle nyelven.

A történet szép, akár így történt, akár nem. Az ünnepet galamb formájában ábrázolják, ezt még egy 305-ben megtartott püspöki szinódus rendelte el, tehát nem mai szokás. Pünkösdhétfő mégse minősült munkaszüneti napnak a liturgiareform bevezetése óta, Nyugat-Európa országaiban – Magyaroszágon 1993 óta – azonban munkaszüneti nap maradt, amely sokat javított a megbecsülésén.

Az ünnephez a vallási hagyomány mellett számos szokás is fűződik. A pünkösdi királyságról mindenki hallott: ez annyi, hogy falu legényei különböző ügyességi próbákon mérik össze ügyességüket: lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás, stb. A győztes legény egy évig ingyen ihatott a kocsmában, neki tartozott engedelmességgel a többi, viselhette a pünkösdi koronát. Rövid országlása a mai olasz kormányokra emlékeztet, bár ott nem szabnak ilyen embert próbáló feltételeket a koronához….

Magyar nyelvterületen a székelyföldön megtartott tradicionális csíksomlyói búcsú a Pünkösd legjelentősebb rendezvénye. Ennek eredete 1568ra nyúlik vissza, mióta János Zsigmond erdélyi fejedelem megpróbálta unitárius hitre téríteni a szigorúan katolikus székelyeket. A csíksomlyói búcsú a rendszerváltások óta összmagyar nemzeti-vallási tömegrendezvénnyé vált, ahová a világ minden pontjáról rendszerint legalább 100 ezer magyar zarándokol el. Érdemes megnézni, még nem vált politikai fórummá, itt még mindenki magánember. Mert a politika és a vallás évszázados harca nem az egyháznak kedvez…

Kapirgálódomb: Online táp, Tojások voltunk, Szemezgető: búcsú - csíksomlyó - pünkösd - utazás