Magkereső

 
02június

Portugália története, virtuális utazás Lisszabonba

Csodaország az óceán partján

Portugália története, virtuális utazás Lisszabonba
Portugália története, virtuális utazás Lisszabonba

A portugálok legszívesebben atlantinak mondják magukat, mert az Ibériai-félszigeten fekvő országnak egyetlen szárazföldi szomszédja van, Spanyolország. Portugáliát a világgal az Atlanti-óceán köti össze. Éghajlatát az egész évben kellemes, mediterrán időjárás jellemzi, ezért itt már hónapok óta tavasz van.

A főváros, Lisszabon az Atlanti-óceántól mintegy negyven kilométerre, a Tejo-folyó dimbes-dombos partvidékén terül el. Európa egyik legszebb, leghangulatosabb városa, tele girbegurba, meredek, romantikus utcácskával.

Lakossága alig több mint fele Budapestének. A város már a legrégibb időktől kezdve a hajózásból és a kereskedelemből élt; Lisszabonból indultak felfedezőútra a portugál hajósok: Diaz, Vasco da Gama, Cabral és a többiek. Igazi virágkorát a 14-15. században élte, a király, I. (Szerencsés) Mánuel fényes palotákkal és gazdag díszítésű épületekkel emelte a város fényét.

Lisszabon számára az igazi katasztrófát nem a későbbi spanyol uralom jelentette, hanem az 1755-ös lisszaboni, iszonyú földrengés, amit szökőár és tűzvész is követett. A katasztrófa elpusztította a város nagy részét, az uralkodó palotáját is. Pombal márkinak köszönhetően kezdődött meg az újjáépítés.

A Kereskedők teréről lehet eljutni a város szívébe, a hangulatos sétálóutcába, ahol megpihenhet a turista valamelyik kávézó teraszán, mielőtt ellátogat a Szent Antal-templomba. Páduai Szent Antal, a szegények védelmezője Lisszabon védőszentje: az írás szerint nem Itáliában, hanem e helyen született.

Kanyargós, meredek, szűk utca vezet fel a várhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Lisszabonra és a Tejo-folyóra. A város sorsa összeforrott a Tejóval, a folyót Fernando Pessoa költő is számtalan versében dicsérte.

Portugália egykori szellemi központja a fővárostól mintegy kétszáz kilométerre található: Coimbra városa a Mondego-folyó két partjának dombjaira települt. A város legmagasabb pontján épült Portugália első (és 1911-ig egyetlen), ma is működő egyeteme. Az egyetemhez a Nyaktörő utca vezet: nem véletlenül hívják így ezt az utcát. A helyiek azt beszélik, hogy csak józanul lehet közlekedni rajta, mert olyan meredek, hogy aki részeg, az bizony a nyakát törheti. Bezzeg az ott lakó idős asszonyok hihetetlen gyorsan lépegetnek a köveken. A szűk belvárosi utcák, patinás épületek, csillogó üzletek barátságos eladókkal, és a kedves kis kávézók biztosan megkedveltetik Coimbrát a turistákkal.

Minden májusban zarándokok ezrei keresik fel Portugália szent kegyhelyét, Fatimát. Három pásztorgyerek elmondása szerint 1917. május 13-án - azon a helyen, ahol ma a kápolna áll - megjelent Szűz Mária, s megígérte a gyerekeknek, hogy fél éven át minden hó tizenharmadikán megjelenik, október 13-án pedig mindenki előtt megmutatkozik majd. Több tízezren vártak akkor októberben a jelenésre, a visszaemlékezések szerint látták is Máriát. A jelenés helyén áll ma a kegyhely, a Fatimai Szűz szobrával. Tavaly a pápa találkozott itt azzal az apácával, aki az egyedüli élő a három szemtanú közül, és meghallgatta, mi volt Mária jóslata. Állítólag megjósolta a második világháború kitörését éppen úgy, mint ahogyan a II. János Pál pápa elleni merényletet is. Fatimában mindennap hívők, gyógyulni vágyók és csodára várók ezrei keresik fel a szent helyet, reménykedve a csodatévő Mária segítségében.

Északon, az Atlanti-óceán partján áll Portugália második legnagyobb és legfontosabb, ódon városa, Porto. Katedrálisa szinte a felhőkig emelkedik, és gyönyörű kilátás nyílik innen az észak központjának nevezett, meredek sziklafalakra épült városra. A helyi borászatokban kóstolgatni lehet a finom nedűt, és a világhírű portói mellett egyéb borkülönlegességekből is válogathat a turista. Az óceán partján dél felé folytatva az utat, előbb-utóbb Cabo da Rocához, Európa legnyugatibb pontjához érkezik az utazó. Kitágul a horizont, és aki elég bátor, lepillanthat százötven méter magasról, a sziklaszirt pereméről a háborgó tengerre.

Június a szardínia és a nagy fesztiválok időszaka. Ilyenkor Sesimbrában és a többi halászfaluban a helybéliek a házak előtt, az erkélyen, a teraszon, az utcán faszénen sütik a frissen fogott szardíniát. Kis székeken ülve elfogyasztják a finom csemegét, könnyű bort kortyolnak, és hozzá úgy szippantják ki az apró csigaházakból a házacskák "gazdáit", hogy még a finnyásabb turisták is megirigylik tőlük ezt a furcsa élvezetet. Szieszta után a férfiak társasjátékoznak, "golyóznak" az utcán. Sötétedéskor a virágfüzéres kisvendéglőkben, a kivilágított udvarokon felcsendül a fado, a gitárral kísért portugál dal, és kezdődhet a tánc.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Lisszabon - Portugália - utazás