Magkereső

 
12június

Mr. Brooks

Mr. Brooks
Mr. Brooks

Ha az iskolában annyit buktam volna, mint amennyit Kevin Costner a filmjeivel bukott, akkor félő, hogy még mindig általános hatodikba járnék, és izgatottan vennék részt vérre menő, köpőcsöves versenyeken. Legújabb filmjében annyi változás történt, hogy az első olvasatra izgalmas történetet úgy sikerült kivitelezni, hogy az a végére egészen nézhető lett. Egyetlen mondattal kifejezve: ez a film nem más, mint egy nárcisztikus neurózis tüneteit produkáló paranoid skizofrénia.

Lassan egyébként kezd elegem lenni a skizofréniáról szóló sztorikból. Kezdődött ugye a Róbert Gidával, aki mindenféle beszélő állatot képzelt maga köré, köztük a méztől ragacsos Micimackóval és a farkán ugráló Tigrissel. Említhetném azonban Charlie Baileygatest vagy gonosz alteregóját Hanket, akiket a zseniális Jim Carrey alakított az Én és én meg az Irén című darabban, vagy itt van mindjárt James Mangold Azonossága, vagy Stephen King Titkos ablak című novellája. Mindig ugyanaz a lemez: főhősünk második (általában gonosz) személyisége felszínre tör, rosszat akar és meg is teszi. Az alkotások legnagyobb része sajnos hajlamos arra, hogy megfeledkezzen arról az aprócska tényről, hogy egy szörnyű betegséget állítanak pellengérre, és nem ritkán olyan messzire is elmennek, hogy egyenesen előnyként állítják be a tudathasadást okozó tünet együttest. Kicsit mélyebbre evezve ebben a kérdésben, látni fogjuk, hogy valójában egyszerű vágyálmok nyernek alakot és mondandót az ilyen történetekben. Hisz milyen jó lenne, ha néha bátrabbak lennénk, ha oda mernénk szólni vagy határozottabban, és kicsit büszkébben mozognánk a mindennapokban. Jó mentsvár lehet ilyenkor egy akaratos, pofátlan személyiség, aki elvégzi helyettünk a piszkos munkát, s megteszi mindazt, amit mi soha sem mernénk. Persze egészen más a helyzet, ha megtört agyunk végterméke egy beteges, sorozatgyilkolászásra hajlamos pszichopata, aki önéletrajzába a hobbik/szabadidős tevékenységek rubrikába annyit vésne csak: sokat olvasok, filmezek, és szívesen végzek brutálisan ártatlan emberekkel.

Mr. Brooks kiagyalt képzeletbeli barátja éppen ez utóbbi kategóriát súrolja. A történet annyiban újít, hogy igazából nem lehet tudni melyikük elméje betegebb.(Már ha van értelme ennek a mondatnak.) Marshall ugyanis csupán megkísérti hősünket és sohasem lép a tettek mezejére. Ettől aztán teljesen más ízt nyer a Mr. Brooks, és a skizós filmek helyett inkább hasonlítanám az ördögös-kísértős-megszállós mozikhoz.

Azt az első képkockák után látjuk, hogy egy igazán jól megmunkált, elit filmet nézünk. A kamera kép rendkívül igényes, a fények és árnyékok különösen tiszta, rendezett hangulatot kölcsönöznek. A díszlet mind tárgyaiban, mind pedig színeiben tükrözik egy pazarul élő milliomos mindennapjait, s mindezt egybegyúrva William Hurt reszelős (és eszelős) nevetésével, a lassú vágásokkal, különösen nyugodt, mégis feszült hangulat telepszik ránk. Kevin Costnerre úgy illik a szupergazdag, kettős életet élő, titokban gyilkolós példás családapa szerepe, mint annak idején Keanu Reevesre a napszemüveg. Könnyedén mászkál díszletről díszletre, s bár nem mondanám, hogy alakítása székhez durrant, de mindenesetre aktívan jelen van, s egy pillanat erejéig sem hagyja, hogy gondolataink elkalandozzanak. Kevin Costner finom, alakoskodó úriembere a tizedik perc után megfagyasztja bennünk a vért is.

Érdekes módon majdnem elsiklottam a film egyik igen fontos szereplője mellett, akit Demi Moore alakított kiváltképp lelkesen. Kellemes üdülést hozott a szemnek, hisz már olyan régen láttam őt filmtekercsről kivetítve, hogy csak a mozi végére jutott eszembe a neve (arra azért büszke vagyok, hogy még jóval a stáblista előtt beugrott).
Mr. Brooksot nézve örülhet a szívünk, mert Kevin Costner végre valami olyanba fogott, ami nem viszi a pénzt, hanem hozza, mindezt úgy, hogy az igényességet kereső nézők sem unatkoznak közben.

Eredeti cím: Mr. Brooks
Rendező: Bruce A. Evans
Főbb szerepekben: Kevin Costner (Mr. Earl Brooks); Demi Moore (Detective Tracy Atwood); Dane Cook (Mr. Smith); William Hurt (Marshall); Marg Helgenberger (Emma Brooks); Ruben Santiago-Hudson (Hawkins); Danielle Panabaker (Jane Brooks)

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Demi Moore - Kevin Costner - Mr_ Brooks