Magkereső

 
20július

Mindenható női hormon

Mindenható női hormon
Mindenható női hormon

A Seattle Times júniusi számában Marilyn Monroe híres dalát idézi, némi módosítással: az újabb hírek szerint nem a gyémánt, hanem az ösztrogén a nő legjobb barátja.

Az elmúlt évtizedben mind több tudományos kutatás mutatta ki az ösztrogén hormon jelentőségét a nők lelki-mentális jóllétében. Úgy tűnik, hogy nem pusztán az emlékezőképességet javítja, de a verbális információk feldolgozására is igen jótékony hatással van. Sőt, legújabban arra utaló eredmények is születtek, hogy a megfelelő ösztrogén-szint csökkenti a fokozatos elmebeli leépüléssel járó Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

A menopauzával, vagyis a menstruáció elmaradását kísérő kínzó testi-lelki tünetekkel foglalkozó nőgyógyászok és pszichiáterek mindinkább azon a nézeten vannak, hogy az ösztrogén-pótlás jelentősen enyhítheti a klimax megpróbáltatásait és javítja a mentális funkciókat.

A kutatási eredmények nyomán széleskörű, 5000 amerikai asszonyt felölelő vizsgálatba kezdtek, amelynek során megvizsgálják, milyen hatással van a hormonpótló terápia a csontritkulásra, a rák és a szívbetegségek kialakulásának veszélyére és a menopauza kellemetlen következményeire.

Az ösztrogén - amely egyébként szinte minden hétköznapi fogamzásgátló tablettában megtalálható, noha ezekben gyakran a gesztagén hormonok kerülnek túlsúlyba, amelyek ellensúlyozzák az ösztrogén hatását - eredetileg a petefészkekben termelődik.

Noha tulajdonképpen a férfi nemi hormon, a tesztoszteron származéka, és igen kis mennyiségben férfiakban is jelen van, mégis az ösztrogén „felel” a nemi különbségek kialakulásáért. Emellett azonban mindenütt kapcsolatba lép a szervezet sejtjeivel.

A kutatások eddig a következő ösztrogén-hatásokat találták:

  • Növeli az agyba áramló vér mennyiségét, és ezzel az agy működéséhez szükséges oxigén és glukóz hozzáférhetőségét.
  • Számos kémiai anyag mennyiségét megnöveli az agyban, többek közt az acetilkolinét, amely az emlékezet működésében játszik kritikus szerepet, és a szerotoninét, amely többek között a hangulatot szabályozza.
  • Növeli a szinapszisok, vagyis az idegsejtek közti kapcsolatok számát a hippokampuszban, amely az emlékezethez rendelhető agyi terület.
  • Fokozza a neuronok, vagyis az idegsejtek regenerálódását és növekedését.
  • Csökkenti a gyulladásokat, és ezzel az öregedés folyamatát is lelassítja.
  • Csökkenti a menopauza utáni csontritkulás veszélyét.

Az ösztrogén-pótló terápiáról ugyanakkor nagy viták folytak szakmai berkekben, úgyhogy mielőtt túladagolnánk magunkat fogamzásgátló tablettával, kérjük azért ki orvosunk tanácsát.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Szemezgető: hormon - - ösztrogén