Magkereső

 
18február

Mexikói életelixír

Mexikói életelixír
Mexikói életelixír

Carlos Ramos egy hatalmas tequila-birodalmat tudhat magáénak. Az ötvenéves tulajdonos - éppúgy, ahogy felmenői is - már egész fiatalon elkezdte a szakmát, tizenéves kora óta tequilaüzemben dolgozik. Ramos úr gyára évente majdnem 3,5 millió liter tequilát forgalmaz. Ezzel az üzem még nem tartozik a legnagyobbak közé, hiszen Tequila-város leghatalmasabb üzeme ennek több mint kétszeresét állítja elő, csaknem 8 millió litert. Ramos úr mégis úgy tartja, hogy egy közepes vállalattal sokkal könnyebb kiszolgálni az igényes közönséget, és ahogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, Ramos úr is a saját tequiláját tartja a legjobbnak.

Mexikóban a nyári időszakban mindenfelé sziklákat, kiégett növényeket lehet látni, hiszen májusban és júniusban egy csepp eső sem esik a környéken. A zöldellő agavé ültetvények látványa azonban mindenkit felfrissít. Jalisco az a hely, amely a az agavé-párlat szülőföldjének tekinthető. Tequlia városából és környékéről az ország tequila-készletének mintegy 90 százaléka kerül ki.

Az agavé kivágása persze komoly odafigyelést igényel, ugyanis elegendő a gondolatok legkisebb elkalandozása és bekövetkezik a baleset. Többen is vannak olyanok, akik lábujjaikat, vagy éppen végtagjukat veszítették el, amikor megcsúszott a pengeéles szerszám. A kis növényből egyébként 8-12 év elteltével lesz tequila. A gyártás folyamán a frissen szüretelt, felaprított agavét 24 órára bedobálják egy kemencébe. A kőkemény agavéra forró gőzt engednek, így az a hatalmas hő hatására megpuhul. A kemencéből aztán egy nap után kikerült növényt kipréselik. Ezt követően jöhet az erjedés folyamata, amely hatalmas, 18 ezer literes tartályokban megy végbe. A lepárlást az úgynevezett desztillátorokban, lepárló berendezésekben végzik. A különböző tequila-fajták többségét kétszer párolják le, így végül egy teljesen tiszta, rendkívül magas alkoholtartalmú folyadékot kapnak. A tequila valódi minőségét persze a tölgyfából készült hordókban eltöltött idő adja, amelyekben minél többet áll a párlat, annál finomabb és zamatosabb lesz.

Kapirgálódomb: Online táp, Kakasoknak, Szemezgető: agave - Mexikó - tequila