Magkereső

 
30máj.

Memóriánkat rontja az információ többlet

Memóriánkat rontja az információ többlet
Memóriánkat rontja az információ többlet

Egyre többen panaszkodnak a fejlett országokban feledékenységre, memóriájuk romlására és nemcsak az idősebb korosztályú tagjai, hanem középkorúak, sőt gyerekek is.

A jelenség egyik feltételezett oka, hogy ugrásszerűen megnőtt az információ mennyisége, amely az átlag embert éri, márpedig a felejtés az agy természetes védekező reflexe minden olyan esetben, amikor képtelen feldolgozni a reá zúduló adatokat. Ezt a feltételezést erősíti meg a japán Hokkaido egyetem orvosi fakultásán végzett vizsgálat, amelynek során százötven 20-35 év közötti, egyébként egészséges személyt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy hét százalékuk súlyosan feledékeny, képtelenek a fontos, és kevésbé fontos információkat egymástól megkülönböztetni, és gyakran a legegyszerűbb dolgokat sem tudják megjegyezni.

A súlyos memória problémákkal küszködők agyában semmiféle kóros elváltozást nem tudtak kimutatni, úgy tűnik egyszerűen arról van szó, hogy a napi sok órás komputerhasználat, és az információs túlterhelés következtében az agy takaréklángra állítja saját magát.

Az angliai Northumbria egyetem pszichológia professzora Pam Briggs a brit pszichológiai társaság e témával foglalkozó szimpóziumán hasonló következtetésre jutott: „az Internet és a komputertechnika tömeges elterjedése máris érezhető hatással van a felhasználók hétköznapi emlékezetére. Mind gyakrabban jelentkeznek olyan páciensek, akik a mindennapi élettel összefüggő dolgokban komoly memóriazavarokkal küszködnek, ugyanakkor a komputerüket egyfajta külső emlékezetként, testük meghosszabbításaként kezelik.”

A szakemberek szerint nem annyira az információk mennyisége, mint inkább az ésszerű szelektálás, szűrés hiánya okozza a memóriazavarokat. Sokan attól betegszenek meg, hogy a megemésztetlen, rendezetlen és gyakran egymásnak ellentmondó információk „megülik” a gyomrukat, pontosabban az agyukat. Az ilyen páciensek a japán kutatás szerint gyakran képtelenek arra, hogy fontos neveket megjegyezzenek, nehézségeket okoz nekik a kézírás olvasása, vagy az üzletben az árak összehasonlítása.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Kakasoknak, Tojások voltunk, Szemezgető: agy - információfölösleg - memóriazavar