Magkereső

 
30október

Megjelentek a kötelező biztosítás 2013. évi díjak

Van még lejebb! De megéri?

Kötelező biztosítás 2013 díjak, de megéri váltani?
Autó biztosítás 2013. évre

A biztosító társaságok közzé tették a 2013. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tarifát a mai napon. A díjak egyes biztosítási alkuszok szerint akár 5-10% is tovább estek, annak ellenére, hogy a régióban messze hazánkban találhatóak a legkedvezőbb díjszintek. További érdekesség, hogy egyes kedvezmények igénybe vételével akár 50%-al is kevesebbet kell fizetnünk.

A törvényi módosítások következtében azonban a biztosítóknak már lesz idejük korrigálni egy rosszul megválasztott díjstratégiát 2013-tól, mivel január 1-től megszüntették az évenkénti díjhirdetést, akár évente több alkalommal is közzétehetnek más és más díjakat.

Milyen díjakkal találkozhatunk? Érdemes-e váltani?

Az egyértelműen látszik a közzétett tarifák alapján, hogy a biztosító társaságok még inkább ügyfél szegmentáltabban szeretnének szerződést kötni a következő évre, illetve szeretnék elérni, hogy egy ügyfél több szálon, több  biztosítási termékkel kapcsolódjon a biztosítóhoz. A földi halandóknak újságból vagy a biztosítók weboldaliról szabadon letölthető új KGFB 2013. évi tarifákat összehasonlítani szinte képtelenség, minden biztosító oldalán egyenként kiszámolni az adott társaság díját időigényes feladat, vagyis maradnak az online alkuszok kalkulátorai, mint tájékozódási forma.

A díjak jellemzően november 1-től érhetőek majd el az oldalakon, azonban mindenki számára erősen ajánlott nem az első napokban elcsábulni a szerződés megkötésére, biztosító váltásra, mivel a meglévő biztosító társaságnak is elemi érdeke, hogy a jó ügyfeleket magánál tartsa. Ezért meg kell várni a saját biztosító társaság által megküldött következő évi értesítőjét (bizonyos index levelet), amelyben megajánlják a kötelező biztosítás 2013. évi díját, ha ott marad az ügyfél, valamint a várható bónusz fokozatról is ismertetőt adnak.

Összegezve azt mondható el, hogy bár 5-10% kötelező díj megtakarítható, de ez mindenki számára egyénileg kell kiszámolni, amelyhez érdemes online biztosítási kalkulátort használni, és a biztosító váltás előtt javasolt az index levél megismerése, mivel egy rossz adminisztrációs váltás miatt 2013. évre még drágább lett a büntetésként fizetendő fedezetlenségi díj!

A kedvezmények használatával, casco vagy lakásbiztosítás megkötésével a 2013. évi kötelező díj tekintetében kaphatunk 50%-os kedvezményt is, amely már jelentősnek mondható, ezért érdemes ezt igénybe vennünk. 2013-tól ezek a biztosítások után is biztosítási adót kell majd megfizetni, amely szerződések mostani kötésével ezt 1 évig biztosan elkerülhetjük még.

Ne feledjük továbbá, hogy az új szabályozás alapján csak azok az ügyfelek válthatnak biztosítót 2013. évre, akiknek az évfordulójuk 60 napon belül van, a többiekét a választott biztosítónak el kell utasítania. Ez a módosítás azért került bevezetésre, mert 2013. évtől már több alkalommal is kiadhatnak új kötelező biztosítási díjat a társaságok 2013-ban, amelyet 60 nappal korábban nyilvánosságra kell hozniuk, ezért mindig az aktuális tarifa szerint kell a biztosító váltást végrehajtani.

Kapirgálódomb: Kakasoknak