Magkereső

 
18október

Közel 50 milliárd már az útdíj bevétel

Közel 50 milliárd már az útdíj bevétel
Közel 50 milliárd már az útdíj bevétel

A kormány tervei alapján jönnek a bevételek az elektronikus útdíjból. A július 1-tól elindult útdíj eddig több mint 46 milliárd forint árbevételt hozott, amely időarányosan az idei évre tervezett 75 milliárd forintnak megfelelő összeg. Eddig mintegy 30 ezer ügyfél több mint 100 ezer 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművet regisztráltak be a rendszerbe. Az útdíjat azonban 60%-ban eddig viszonylati jeggyel váltották meg, csupán 40% veszi igénybe bevallási közreműködő segítségét, illetve elektronikusan fedélzeti egységgel fizeti meg az útdíjat.

A 2014. évre a kormány 150 milliárd forintot tervezett az útdíjból, azonban ebben az összegben nincs benne már az üzemel tési költség, amelyet szintén ebből kívánnak fedezni. 2013. november 1-től az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) feladatait a Magyar Közút veszi át, az ÁAK továbbiakban csak az útdíj szolgáltatás és beszedési feladatokat fogja ellátni.

További növekedést hozhat az útdíj bevételekben, ha jóval többen regisztrálnának az elektronikus útdíj rendszerbe, valamint a jelenleg hiányzó bírságolások elindulnának, illetve az elkerülő alsóbbrendű utakat szigorúbban ellenőriznék.

A kormány kezében további lehetőségként még megvan a nagyobb díjbevétel elérésének érdekében egy időben is differenciált útdíj összegek kialakítása, az útdíjak kiterjesztése minden tehergépjármű számára, több fizetős útszakasz kijelölése, esetleg a városok határain belüli díjfizetés bevezetése is.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Állami Autópálya Kezelő - Magyar Közút - útdíj - útdíj bevétel