Magkereső

 
25november

Kinövi a gyerek a dadogást?

Kinövi a gyerek a dadogást?
Kinövi a gyerek a dadogást?

A beszédhiba feltűnő fogyatékosság, így érthető, hogy a dadogó gyerekek többsége alig mer megszólalni. A tini kor eléréséig valóban sokan megszabadulnak e hibától, akik viszont nem - s a jelek szerint a dadogók egynegyede közéjük tartozik -, azok komoly hátránnyal lépnek a felnőtt életbe.

Franciaországban mintegy 600 ezerre teszik a dadogók számát, s közülük 30-40 ezren annyira tragikusnak érzik helyzetüket, hogy kerülik a társasági életet, s szinte ki sem mernek lépni lakásukból. Vannak, akik csak írásban érintkeznek környezetükkel, sokan depressziósok, s bizony jó néhányan öngyilkossá válnak közülük - miközben a dadogás gyógyítható, méghozzá nemcsak gyermek-, hanem felnőttkorban is.

Amikor egy kisgyerek dadog, az orvosok általában nem veszik komolyan ezt a betegséget. "Majd kinövi!" - mondják. Pedig ez csak az esetek 75 százalékára igaz: azaz minden negyedik gyerek - ha nem kerül szakorvoshoz - felnőttként is dadogni fog. Hogy ennek mi az oka? Egyelőre nem tudni, bár nagy valószínűséggel szerepet játszik az öröklődés is. Mindenesetre az biztos, hogy a dadogást nem a stressz okozza: ez inkább következménye ennek az élethelyzetnek - olvasható a Top Santé című francia orvosi havilapban.

Kapirgálódomb: Tojások voltunk, Szemezgető: beszédhiba - dadogás - gyerek