Magkereső

 
02november

KGFB 2014 - a díjak emelkedése jöhet

KGFB 2014 - a díjak emelkedése jöhet
KGFB 2014 - a díjak emelkedése jöhet

Közzé tették a biztosítók a 2014. évi KGFB díjakat az internetes oldalukon, Magyar Biztosítók Szövetségének (www.mabisz.hu) és a Magyar Nemzeti Bank (www.mnb.hu) weboldalon. Az ügyfelek évek óta megszokhatták, hogy szinte minden évben, így 2013. évi kampányban is csökkent valamennyit a díjuk, ha nem okoztak kárt, még annak ellenére is, hogy 2012. január 1-től 30%-os baleseti adó terheli a köztelező biztosítási módozatot. A közzé tett előzetes díjtarifák és az idei évközi KGFB díjakat elnézve a díjcsökkentést megállt, átlagosan akár 5-10%-os díjemelkedés is jöhet.

Mi változott 2014-re?

  • Díjhirdetés már csak interneten kell közzétenniük a biztosítóknak, nyomtatott sajtóban nem.
  • A felmondást továbbiakban is min. 30 nappal korábban kell elküldeni a biztosítónak aki váltani szeretnek, de max. 60 nappal az évforduló előtt tehetjük csak meg, ellenkező esetben (pl. 90 nappal korábban elküldött felmondásnál), nem szüntetik meg a szerződést.

Mikor érdemes váltani?

Meg kell várni a jelenlegi biztosító által a következő időszakra kiküldött index levelet, amely tartalmazza az általuk ajánlott díjat. Amennyiben nincs kedvezőbb vagy nem akarunk váltani, akkor nem kell semmit sem tennünk, a szerződésünk 1 évvel meghosszabbítódik automatikusan. Ha váltani szeretnénk, akkor határidőre (évforduló előtt min. 30 nappal) fel kell mondani a jelenlegi KGFB szerződésünket és az újat az évfordulóra meg kell kötnünk.

Hogy érdemes biztosítót váltani 2014-re?

Intézhetjük a váltást saját magunk, vagy erre szakosodott online alkuszcégre is bízhatjuk, akik díjmentesen elvégzik az összes procedúrát helyettünk.

Hol lehet összehasonlítani a díjakat?

Online alkuszok oldalán működtetett KGFB 2014 kalkulátor segítségével, a MABISZ díjnavigátor segítségével. Utóbbi esetében a váltást saját magunknak kell intézni, ezért érdemesebb alkuszt megbízni. További lehetőség, hogy a biztosítók oldalán egyenként kiszámoljuk a 2014. évi KGFB díjakat, de ez időigényes és körülményes.

Milyen adatok szükségesek a díjszámításhoz?

A szerződő személyes adatai, a gépjármű adatok, a meglévő szerződésének adatai (index levél tartalmazza, pl. bónusz besorolása, kötvényszáma), díjfizetési adatok (pl. bankszámlaszám) illetve az esetleges casco és kgfb együtt kötéshez szükséges további adatok.

Kinek kell megkötnie a 2014. évi KGFB szerződést?

Az üzembentartónak kell megkötnie a KGFB 2014. évi szerződését, ha nincs bejegyezve külön üzembentartó, akkor a tulajdonosnak. Ha változik az üzembentartó személye, akkor új szerződést kell kötni.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: KGFB 2014 - kgfb 2014 díjak