Magkereső

 
03máj.

Jót tesz-e a számítógép a legkisebbeknek?

Jót tesz-e a számítógép a legkisebbeknek?
Jót tesz-e a számítógép a legkisebbeknek?

Azok a kisgyerekek, akik használnak számítógépet, jobb tanulási készséggel rendelkeznek, mint azon kortársaik, akik nem ismerik a komputerek világát - állítják amerikai kutatók. A felmérésben több mint száz 3-5 éves gyermek vett részt. Az eredmények szerint akik használnak számítógépet, 3-4-szer jobban teljesítettek azokon a teszteken, melyek az iskolaérettséget és a kognitív fejlődést mérik - olvasható a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) nevű amerikai szaklapban.

Korábbi kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy a komputerhasználat javítja a gyermekek mozgatási képességeit, és a számok valamint betűk felismerését is. Más tanulmányok ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a számítógép-használat és a gyermekek tudása, nyelvi tehetsége között, sőt. Egyes szakértők szerint a gyermekkori számítógépezés fontos életkori tapasztalatoktól - így például a kortársakkal való játék örömétől - foszthatja meg a fiatalokat.

A mostani kutatás során azt is megállapították, hogy a gyermekek számos dologra használják a masinát: gépelnek, játszanak, oktató szoftvereket használnak, az egérrel vagy a botkormánnyal játszanak, képeket nézegetnek, vagy épp csak szüleiket, nagyobb testvérüket utánozzák a gép előtt.


Otthon vagy máshol

A kutatók az elektronikus vagy videó játékoknak nem találták előnyét. Mindenesetre azok a gyermekek, akik számítógéppel rendelkeznek otthon, 53 százalékának van ilyen játéka. Azokban a családokban, ahol nincs számítógép, a gyermekek 49 százaléka máshol komputerezik. Minden tizedik gyerek napi rendszerességgel, minden harmadik pedig heti rendszerességgel ül gép előtt.

Az amerikai kutatók hozzáteszik, hogy a tanulmány során a szülők elmondására hagyatkoztak mikor a számítógép előtt eltöltött órák számát kutatták.

Kapirgálódomb: Tojások voltunk, Szemezgető: gyerek - számítógép