Magkereső

 
12június

Írország rövid történelme

Látnivalók, hasznos utazási tanácsok

Írország rövid történelme
Írország rövid történelme

Az Ír Köztársaság fenséges, zöld tájai, az óceán felől fújó, sós - illatú szelek, az átlátszó - vizű tavak, a tavasz színpompás virágai már önmagában vonzóak, de ha hozzávesszük az impozáns kelta, a középkori és György - kori emlékeket, a pezsgő kulturális életet, a hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, pattogós, friss, ír zenét és a helyiek vendégszeretetét, nem csodálkozhatunk azon, hogy az államot minden évben turisták milliói keresik fel, s hazatérve maradandó élményeikről számolnak be.

Az ország Európa északnyugati részén az Alanti-óceánban fekvő Ír - sziget öthatodán terül el. Nagy része síkság, de a parthoz közel néhány hegyvidék húzódik: a Donegal és az Antrim. Az ország legmagasabb csúcsa a 1042 m magas Carrantuohill.

A tenger mentén még számos helyen érintetlen a természet. A parti sziklákon olyan különleges madárfajok fészkelnek és szaporodnak, mint például a lunda, a lumma, a csüllő, a sirályhojsza és a szula. Ha a madármegfigyelésre egy igazán alkalmas helyet keresünk, látogassunk el a Cork grófság Clear Islandjára (Tiszta sziget), melynek legkülönösebb átmeneti lakosa a mediterrán vészmadár. A Clare grófság is rejt egy, a világon egyedülálló meglepetést: a vidék szikláit a legutolsó jégkorszak jege simává koptatta. A kövek között tavasszal kosbor, napvirág, nőszőfű és piros gólyaorr nő. Nemhiába ez a botanikusok kedvelt zarándokhelye. A lápos vidékeket (pl. Errisberg) mohaszőnyeg borítja, melyből tavasszal és nyáron virágok bújnak elő.

Az Ír Köztársaság földjét az előkerült leletek alapján már az őskorban lakták. A kelták az i.e. 500 körül jelentek meg a területen, úgy hódítva meg a vidéket, hogy idővel teljesen beleolvadtak a lakosságba, hozzájárulva az egyéni ír gondolkodásmód és habitus kialakulásához. Jó lovasok, ügyes harcosok voltak. A testi egészség mellett fontosnak tartották a lelki egyensúly megteremtését is: a költészet és a művészet nagy hódolói és művelői voltak. Az i. sz. 5. századtól a lakosság jelentős része a brit hittérítők munkája nyomán a keresztény vallás követője lett. A leghíresebb misszionárius a ma is ünnepelt Szent Patrik volt. 800 körül a skandináv vikingek vetettek szemet a messze földön híres ír kincsekre. Támadásokat indítottak a sziget ellen. Az addig jó szolgálatot tevő fa építmények helyett biztosabb védelmet nyújtó kőházakat húztak fel, közöttük az Ír-szigeten oly jellegzetes hengertornyokkal. Az ország nem volt egységes, néhány különálló kis királyság alkotta. 1066-ban a normannok döntöttek úgy, hogy magukévá teszik az ír földet. Törekvésük hasonlóan végződött, mint a keltáké. Ők is letelepedtek és házasságot kötöttek a helyiekkel. Anglia sem nyugodott. I. Erzsébet királyné utasítására angolokat és skótokat telepített a szigetre, ellentétet szítva az őslakossággal. A hírhedt Oliver Cronwell vezette hadjárat során az őslakosok százait, ezreit gyilkolták meg. A 18. században emelt György-kori épületek egy része a pusztító világháborúk ellenére a mai napig fennmaradt. 1800-ban eltörölték az ír parlamentet. Az írek közel két évszázadon át az angol parlamentben próbálták érvényesíteni jogaikat. A többször fellángoló függetlenségi mozgalmak eredményeként 1916-ban kiáltották ki a Köztársaságot. 1923-ban írták alá a Szabad Ír állam hivatalos létrejöttét igazoló iratokat. A demokratikus állam ma az Európai Unió kiegyensúlyozottan fejlődő tagja.

Az Ír Köztársaságban az éghajlat óceáni. Az év minden szakában gyakran esik az eső, de az idő enyhe: nem jellemzi a szélsőséges hideg és a meleg. A “zöld szigeten” a relatív páratartalom mindig magas.

Látnivalók:
Dublin az Ír Köztársaság kozmopolita hatalmi központja. A St Michan ’s Church a Liffey folyó északi partján fekszik. A templom a 18. századból származik. A monumentális Four Courts kupolás teteje jól mutat az esti kivilágításban. A Legfelsőbb Bíróság épülete James Gardon tervei alapján készült.

A Dublini kastély a város jelképe. Az Anicola Street és a George’s Street közötti területen található várat a 13. Században a normannok építették, hogy a brit fennhatóság központja legyen. Az egykori uralkodók fényűző életéről a gazdagon aranyozott belső díszítés tanúskodik. A stukkódíszes State Apartments (reprezentációs helyiségek) és a Szentháromság templom (Church of teh Holy Trinity) neogótikus épülete feltétlen figyelmet érdemel. A St Patrick’ s Cathedralban (Szent Patrik katedrális) nyugszik az épület egykori esperese, az író, Jonatan Swift. A közeli Marsh’ s Library az Ír- sziget legrégebbi könyvtára, a Bank of Ireland (Ír Nemzeti Bank), a 18. Századi építészet ékköve. A Lordok Háza termei ámulatba ejtik a látogatót.

A Dublini egyetemvárosban sok neves ember tanult. Oscar Wilde például a Trinity College padjait koptatta. Számos épülete közül a Dining Hall (Étkezőcsarnok), a márvány mellszobrokkal díszített könyvtár, ahol ritka kéziratokat olvashatunk, a színház és kápolna feltétlen megérdemel egy kitérőt. A New Square jeles épületei a Museum Building (Múzeumépület), és a Dór nyomda (Doric Printing House). Az Arts Building (Művészetek Háza) és a New Library (Új Könyvtár) modern épülete különös kontrasztot képez az egyetem korábban már említett részeivel. A Powerscourt Townhouse a South William Streeten hat egykori kúria belső terében kialakított, hangulatos bevásárlóközpont.

Múzeumlátogatásra Dublinban számos lehetőség adódik: a Civic Múzeumban Dublin történelme elevenedik meg a szemünk előtt, a Dublin’ s Writers Múzeum (Dublini Írómúzeum) a város íróinak személyes tárgyait gyűjtötték össze. Manet, Monet, Corot, Henry Moore és Jack Yeats munkáiban gyönyörködhetünk a Parnell Sqare Street Municipal Gallery of Modern Art- ban (Modern Művészetek Galériája). Az Ír Köztársaság két legnagyobb művészeti gyűjteménye a National Gallery of Ireland (Ír Nemzeti Galéria) és a National Museum and Lybrary (Nemzeti Múzeum és Könyvtár). Ezutóbbi olyan értékes kincseket rejt, mint például Corg keresztje valamint két csodálatos, kelta fémműves emlék. Néhány tartalmas órát tölthetünk el a Natural History Museumban.

Dalkey (14 km) népszerű üdülőhely. Főutcáján nemesi rezidenciákat és a St Berger templom romjait vehetjük szemügyre. A Martello - toronyból és a Sorrento Pointról festői kilátás nyílik a Killiney - öbölre. A természetközeli élményekkel gazdagodnak a Dalkey - szigetek madárrezervátumának látogatói.

Izgalmas belegondolni, milyen lehetett a fegyencek élete a Kilmainhalmi Börtönben, mely Európa egyik legszigorúbb bűntetés végrehajtó intézménye volt. A cellák gangja alatt egy tárlatot tekinthetünk meg, melyet az egykori rab, Eamon de Valetta ír miniszterelnök hozott létre. A városi Royal Hospital (Királyi Kórház) korábban rokkant katonák gondozóhelye volt, ma az Ír Kortárs Művészetek Múzeumának ad otthont.

A Howth-félsziget (14 km) a golf szerelmeseinek paradicsoma két jól gondozott, magas színvonalú pályával, de akik nem űzik ezt a sportot, a település azok számára is számos meglepetéssel szolgál: a Howth Castle (Howth kastély) 15. Századi falai éppúgy szép látnivaló, mint az apátság, és az egyetem. A parton magasodó világítótorony az örökkévalóság látszatát kelti.

A Glasnevini National Botanic Gardens - ben 30 000 különböző növényfajt gyűjtöttek össze, emiatt vonzó turistacélpont.

A György- korabeli Castletown House Celbridge közelében épült az 1700-as években. A Long Galery (Hosszú Galéria) termein angol nyelvű idegenvezető kalauzol végig minket.

A Newrange – síremlék, a világ egyik csodája, a fővárostól északra fekvő Meth grófságban terül el. Keletkezése az i. e. III. évezredre tehető. A benne talált öt emberi csontvázat 200 000 tonna kőhalom védte az illetéktelen behatolóktól. A 90 m hosszú és 10 m magas építmény tetejére pontosan úgy metszettek egy nyílást, hogy téli napfordulókor a nap sugara behatol az üregbe. Ez arra utal, hogy a tervezők pontosan ismerték a nap járását.

A Sligoi apátságot 1250-ben építették. A Country Art Gallery - ben ír festményeket tekinthetünk meg. A közeli Strandhill tengerpartjával, kedves falusi házaival vonzza a látogatókat.

Navan Fort egy pompás, ősi erődítmény, mely közel 1000 évig az Ulster uralkodó család lakhelye volt.

Galwayt a sziget nyugati részének fővárosaként emlegetik. A hely jó kiindulópontot szolgáltat a sziget legszebb tájainak felkereséséhez. A város legnagyobb attrakciója, a Market Streeti, középkori Church of St Nocolas (Szent Miklós templom) falain és tárgyain még mindig felfedezhetők Oliver Cronvell kardcsapásainak nyomai. A Lynch’ s Castle egy 16. századi kereskedőház domborművekkel és míves vízköpőkkel.

Kilkenny egykor a kormány székhelye volt. Tudor - stílusú épületei különleges hangulatot varázsolnak a zöld-tükrű Nore - folyó partjára. A vár az 1400 - as évek óta magasodik az esőfelhős égbolt felé. A Canice’ s Cathedral síremlékeivel, a Black Abbey (Fekete Apátság) értékes műkincsgyűjteményével kelti fel figyelmünket.

A köztársaság harmadik legnagyobb városa Limerick. Amennyiben Írországban járunk, ne mulasszuk el megnézni a város csodálatos épületeit: A St Mary’ s Cathedral egyedülálló, 12. századi falait, négyzet alapú tornyát, és az ezzel egyidős King John’ s Castle-t, melyben a környéken feltárt őskori leleteket állították ki. Limerik múzeumai közül a legjelentősebb a Belltable Arts Centre, a City Museum és 20. századi ír művészettel a City Art Gallery. A Hunt Collectionban kelta és középkori kincsek kaptak helyet.

Blennerville egy kis falu a Cork Grófságban, mely szépen felújított szélmalmáról híres. Tralee az Ír Nemzeti Folkszínháznak ad otthont. A műsorban a hagyományos színházi előadások mellett ír zenei koncertek is helyet kapnak. A közigazgatási egység legnagyobb városa: Cork, mely éppen olyan életteli, mint Dublin. A Church Streeten, a St. Ann’s Church Shandon tekinthető meg, melynek kétféle kőből épített tornyai uralják a városképet. A St Finn Barre’ s Cathedral álgótikus stílusával építészeti kuriózum. A város néhány György - korabeli emléke közül a festett előcsarnokkal ellátott Dunkatel House a legnevesebb. A Cork Publik Museum nemcsak kívülről szép, de kiállítása a város messze földön híres csipke- és üvegiparát hozza közelebb hozzánk.

Cork környékén számos csodálatos vár kalauzol vissza bennünket a középkori csatározások idejébe. A Blarney Castle sziklakertjével, a Carrick - on-suir Manor House stukkódíszeivel ejt ámulatba minket. A Rock of Cashel (Cashel sziklája) Munster királyának volt a székhelye. A csodálatos mészkő vár egy szikla tetején áll. A jellegzetes, karcsú, ír kőtorony ezen az építményen is megtalálható.

A Dingle - félsziget kelta keresztjeiről és kora keresztény emlékeiről híres. A Gallagus - kápolna egy olyan kőépület, amely habarcs nélkül készült, a kövek pontos egymáshoz illesztésével, akárcsak az inka birodalom szentélyei.

Hol nyaraljunk?
Az Ír Köztársaság területén bárhol járunk, mindenhol akad látnivaló. Ha pár napot tervez eltölteni az országban, azt ajánljuk, hogy válasszon lakhelyül egy nagyobb, tengerparti várost (Dublin, Wicklow, Sligo, Galway stb.), mely-igaz itt soha nincs igazi, mediterrán hőség- a hagyományos tengerparti üdülés előnyeit foglalja magában, és jó kiindulópontként szolgál a rövidebb, az ország belterülete felé irányuló kirándulásnak is.

Szállás:
Az Ír Köztársaságban szálláshelyek széles kínálatából választhatunk. A legjellemzőbb kategóriák: a szálloda, a vendégfogadók, a működő farmokon foglalható vendégház és az önellátó turistafalu.

Mivel utazzunk?
Mehetünk repülőgéppel a három nemzetközi repülőtér egyikére: Dublinba, Shannonba vagy Corkba. Ide azonban nem jutunk el közvetlen járattal. Előbb el kell mennünk Londonba. A járatok pontos indulási idejéről a Malév központi információs szolgálatától, a 267 4333-as telefonszámon kaphatunk felvilágosítást.

Mikor utazzunk?
A táj egész évben gyönyörű és figyelemreméltó. A leghidegebb hónapok a január és a február, a legszárazabb a tavasz. Télen kb. 7 C az átlaghőmérséklet, nyáron pedig 15 C. Esőben pár napos időtartam alatt biztos, hogy részünk lesz, de ha fel vagyunk szerelkezve vízhatlan ruhákkal, a tiszta levegő illata, a valószínűtlenül zöld fű és a csodálatos történelmi emlékek kárpótolnak bennünket. A turista főszezon júliustól szeptemberig tart.

Öltözködés:
Az Ír Köztársaságban tehát fel kell készülnünk a hűvösre és az esőre. Ennek megfelelően öltözködjünk rétegesen, alul pamut hosszú ujjúval, fölül egy kényelmes gyapjúpulóverrel. A táskánkban szükség esetére mindig legyen ott a kapucnival ellátott esőkabát. Túrázni, sétálni olyan cipőt viseljünk, amely kényelmes és vízhatlan.

Gasztronómia:
A meglehetősen kiadós ír reggeli, vagy “Ulster fry” müzliből és zabkásából áll, melyhez kiegészítésként: felvágottat, szalonnát, hurkát, tojást és zöldségeket fogyasztanak. A délutáni teához szendvicseket esznek, míg vacsoraidőben a klasszikussá vált “fish and chips”, a vajas kenyér, a dzsem kerül terítékre. Kedvelt főétel még a lazac, a tengeri pisztráng, a marha- és a bárányhús is.

A munkaidő lejártával még a magas beosztású emberek nagy része is betér egy sörre, vagy egy csésze teára a “kultúr kocsmába”, a pubba. A világ egyik legismertebb sörfajtája a Dublinban főzött Guiness. Az országban 15 – féle, első osztályú whiskey készül, melyektől néhányat elfogyasztva sem fájdul meg a fejünk.

Éttermek:
A már említett pubokban ehetünk a legolcsóbban. Írországban a pénztárcakímélőtől a pénztárcavékonyítóig mindenféle vendéglő és kiskocsma, fogadó áll rendelkezésünkre. Nemzetközi- kínai, japán, olasz, francia- éttermet minden nagyobb városban találunk.

Fizetés, vásárlás:
Az Ír Köztársaságban az egészen kis üzleteket és vendéglőket leszámítva a hitelkártyát és az üdülési csekket mindenhol elfogadják.

Szuvenírként textíliát, csipke-, üveg- és cserépárut, gyapjú pulóvert és whiskeyt vihetünk haza az országból (ez utóbbiból vámmentesen egy üveget).

Borravaló:
A borravaló mértéke 10-15%.

Bankok:
Hétfőtől péntekig 10-től 12. 30-ig és 13. 30-tól 15. 00-ig tartanak nyitva.

Telefonálás, posta:
A telefonálás szabott árért, függetlenül történik a hívás hosszúságától. A postahivatalok hétfőtől szombatig reggel nyolc órától este hat óráig tartanak nyitva.

Autókölcsönzés:
Van rá lehetőség, de rendkívül drága. Sokan ezért inkább Észak Ír-országban bérlik az autót. Az autókölcsönzők listáját az idegenforgalmi hivatalban kaphatjuk meg. Az sofőrnek nemzetközi vezetési engedélyre lesz szüksége.

Taxi:
A hagyományos fekete taxik közlekednek. A vitel-díjban - hogy ne érjen bennünket váratlan meglepetés- előre állapodjunk meg a sofőrrel!

Közlekedés:
Az Ír - szigeteken személyautóval a menetirány szerinti baloldalon kell haladni. A vezetést azonban csak rutinos és jó reflexű polgároknak ajánljuk, mivel Írországban kevesen figyelnek a piros és zöld jelzések pontos betartására, az utak minősége pedig épp hogy csak megfelelő. A buszközlekedés inkább a nyári időszakra jellemző. A járatok nem indulnak túl gyakran, de a nagyobb városok között megteremtik az összeköttetést. A vasúti közlekedés is korlátozott.

Közbiztonság:
Írország területén előfordulnak a nem hagyományos vallási csoportok által elkövetett bűncselekmények, ezt leszámítva biztonságos hely. Értékeinket tartsuk a szálloda széfjében.

Diplomáciai képviseletek:
A Magyar Köztársaság Nagykövetsége az Ír Köztársaságban: 2 Fitzwilliam Place, Dublin 2, tel.: (353-1) 661 2902

Hálózati feszültség:
230 V, amelyhez két, vagy háromágú dugót csatlakoztatnak.

Egészségügyi szabályok:
A magyar állampolgároknak az Ír Köztársaságba utazáshoz nincs szüksége egészségügyi óvintézkedésekre, oltásokra.

Vámszabályok:
A köztársaságba személyes holmijainkat vihetjük be, az ezen felül nálunk lévő tételekre az Európai Unió vámszabályai vonatkoznak. A belépéshez érvényes útlevél szükséges.

Utazás előtt még egyszer ellenőrizze!
•    Érvényes útlevél
•    Részvételi jegy
•    Repülőjegy
•    Valuta, valuta kiviteli engedély
•    Nemzetközi hitelkártya, vagy utazási csekk
•    Biztosítás
•    Jogosítvány
•    Fényképezőgép, videó kamera
•    Útikönyv
•    Gyógyszerek

Ünnepnapok az Ír Köztársaságban:
Január 1. Újév
Március 17. Szent Patrik napja
Nagypéntek
Húsvéthétfő
Május első hétfője Május napja
Június első hétfője Június ünnepe
Augusztus első hétfője Augusztus ünnepe
Október utolsó hétfője Október ünnepe
December 25. Karácsony
December 26. Boxing day

További hasznos linkek:
Írország hivatalos oldala: http://www.ireland.com/

Terület: 70.283 km2
Lakossága: 3.192.000 fő
Népesség: 66,5 fő/km2
Főváros: Dublin
Lakossága: 880.000 fő
Államforma: Köztársaság
Hivatalos nyelv: ír és angol
Vallás: katolikus, protestáns
Pénznem: 1 ír font=100 penny Időeltolódás: -1 óra (Mo.-hoz)

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: írország - történelme - utazás