Magkereső

 
15június

Indul az útdíj regisztráció!

(forrás: i-CELL Kft.)
(forrás: i-CELL Kft.)

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.), mint az elektronikus útdíj rendszer (e-útdíj) fenntartója és kezelője megkötötte az első szerződéseket a bevallási közreműködőkkel, akik majd az ügyfeleik adatait fogják továbbítani a rendszerükbe. Az e-útdíj minden 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművet érint július 1-től, mivel az eddigi matricás rendszert megszüntetik, és ettől az időszaktól kezdve már a használattól és a környezeti terheléstől függő díjat kell megfizetniük. Az ÁAK Zrt. ehez kapcsolódóan egy egyedi rendszert hozott létre HU-GO (Hungarian Go) néven, ahova az összes érintett számára kötelező a regisztráció. Az útdíj rendszer egységesen a hazai és tranzit forgalmat is kiszolgálja, illetve jelentős szerepet kap a díjfizetés ellenőrzésében is. A rendszerhez kapcsolódnak majd a bevallási közreműködik is, illetve a rendőrség mobil ellenőrzési rendszer. A rendszer a www.hu-go-hu oldalon lesz elérhető június 20-tól.

Az útdíj regisztráció előreláthatólag június 20-tól érhető el a vállalkozások számára. A regisztráció során a vállalkozás és a gépjármű adatait kell megadni, illetve számukra a rendszer egy számlát fog nyitni, amelyet előre fel kell tölteniük az e-útdíj használat tervezett összegével.

Az e-útdíj megfizetésére a rendszer kétféle lehetőséget biztosít a hazai és a tranzit forgalom számára is.

1. A viszonylati jegy megváltása, amely az első időben akár hatalmas fennakadásokat és torlódásokat okozhat. Ebben az esetben az érintett sofőr a fizető útszakasz ráhajtása előtt egy automatából vagy értékesítési pontos megadja a tervezett haladási útvonalat, illetve a vonatkozó gépjármű adatait, amely szintén a HU-GO rendszerben kerül rögzítésre. Az így megkapott egyszeri útvonalra jogosító viszonylati jegyet kifizeti előre és megkezdheti a közlekedést. A kötöttségek miatt az útvonalat nem módosíthatja, arról nem térhet le, illetve visszatérítést nem tud kapni, ha valamilyen okból nem halad végig az útvonalon.

2. Fedélzeti egység és bevallási közreműködő használatával is megfizethető az e-útdíj összege, automatikusan. Ez egy kényelmesebb megoldás, mivel a fedélzeti egység (OBU - On Board Unit) segítségével az útdíj rendszerbe automatikusan felküldésre kerülnek a gépjármű adatai egy bevallási közreműködő segítségével. Ebben az esetben is a legfontosabb, hogy előtte az útdíj rendszerbe regisztrálni szükséges a gépjárműveket és a fedélzeti egységeket, illetve a számlán az e-útdíj megfizetéséhez elegendő fedezetnek kell lennie. A mobil fedélzeti egység már online az interneten is megrendelhető, de fontos időben lépni, mert júliusban jelentős hiány léphet fel a készülékből. Másik lehetőség, hogy a már meglévő GPS flottakövető szolgáltatással rendelkező ügyfelek a szolgáltatójukkal (amennyiben az bevallási közreműködői jogosultságot kapott) alkalmassá teszik a rendszerüket az útdíj rendszerhez való csatlakozáshoz. Mivel ez számukra akár szerviz közreműködését is jelentheti, ezért ebben az esetben is már most érdemes felkészülni a várható szerviz torlódásra az egyszerre jelentkező igények miatt.

Az e-útdíj megfizetését szintén a HU-GO rendszeren keresztül ellenőrzi az ÁAK, valamint a rendőrség is. Az ellenőrzés céljából fixen telepített kapukat helyeznek el az autópályák és főutak mentén, illetve gépjárművekből mobil egységgel is ellenőrzik a forgalmat. A nem fizető gépjármű vezetők százezres bírságokat kaphatnak, szeptember elsejétől már akár 8 óránként is.

Az útdíj regisztráció nagy feladatot fog jelenteni az érintett vállalkozások számára, mivel a HU-GO rendszer csak június 20-án indul el, de július 1-től már élesben kell használni és megfizetni az útdíjakra. Ebben a rövid időszakban még a fedélzeti egységeket is be kell szerezniük, regisztrálni kell  az útdíj rendszerbe, fel kell tölteniük a számla egyenlegüket, illetve a fuvarozók számára már az e-útdíj összegével megnövelt szerződéseket kell megkötniük a partnereik felé. Nem véletlen, hogy a fuvarozókat tömörítő szövetségek szerint az idő rövidségére való tekintettel érdemes lenne a bevezetést kitolni, vagy egy átmeneti időszakot bevezetni a fentiekre.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: ÁAK - e-útdíj - HU-GO - HU-GO regisztráció - útdíj regisztráció