Magkereső

 
11október

Hogy szavazhat egy határon túli magyar 2014-ben?

Hogy szavazhat egy határon túli magyar 2014-ben?
Hogy szavazhat egy határon túli magyar 2014-ben?

A 2014-es magyarországi választások az előző években megszokott rendhez képest az új szabályozásnak megfelelően némiképp megváltoznak. Ennek egyik leglátványosabb eleme, hogy a határokon túl élő magyar állampolgárságúak is kaptak szavazati a jogot, így 2014-ben már ők is leadhatják voksukat az országos listára.

Minden határon túli magyarnak regisztrációs kérelmet kell benyújtania a Nemzeti Választási Irodához (NVI), amit az iroda már 2013. augusztus 1-jétől fogad. Ennek megfelelően a választások pontos időpontjának függvényében minden határon túli magyarnak 7,5–9,5 hónapja van a regisztrációra.

Az NVI a regisztráció kezdetéről tájékoztató levelet küld minden határon túli magyarnak a 2014. évi választás kapcsán, kivéve azokat az országokat, ahol a magyar állampolgárság felvétele hátrányos helyzetbe hozhatja a lakosokat. A regisztrációs kérelmek leadására mind postai, mind online úton lehetőség van, azonban minden hitelesített regisztrációval rendelkező határon túli magyar kapni fog egy papíralapú 2014. évi szavazási csomagot, amit nem csak át kell venni, de vissza is kell juttatni az illetékes szervekhez még a hazai szavazás időpontja előtt.

Erre a legegyszerűbb módszer, ha a két borítékot postán juttatják vissza a szavazni vágyók. Szlovákiában és Ukrajnában azonban a választók a postázással azt kockáztatnák, hogy elveszítik helyi állampolgárságukat, ugyanis ezen országokban nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Az itt élőknek könnyítés ugyan az online regisztráció, de a csomag átvétele és postázása nehézségekbe ütközhet, ezért arra lehetőség lesz a választást megelőzően a helyi konzulátusokon, illetve a magyarországi 106 kijelölt szavazókör bármelyikében is.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: határon túli magyarok - regisztráció - választás 2014