Magkereső

 
02február

Harry Potter és a Főnix Rendje

Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter és a Főnix Rendje

Az elmúlt években többször is az életemre törtek. A szüleimet meggyilkolták, senki sincs mellettem biztonságban, s lehet, hogy az iskolatársaimnak is közük van mindehhez. Harry Potter varázslótanonc vagyok. Ez életem egyik leghosszabb s legrosszabb tanéve.

Harry Potter (a továbbiakban H. P., mely szignónak nincs köze sem a házi pálinkához, sem pedig a hisztis picsákhoz) visszatért közénk, s most elbűvölőbb, mint valaha. Én ugyan jobban bírtam hosszú hajjal hányatott sorsú pálcaforgatónkat, de mint mindig, most sem szabad a külsőségekre hagyatkoznunk. Kicsit izmosabb, magasabb, helyesebb és szerelmesebb. Nyoma sincs már a babaarcnak, ami jó, hisz ahogy telnek az évek, egyre inkább azonosulhatnak vele a szárnyaló fantáziájú rajongók.

Hogy miért jók a sebhelyes homlokúról szóló könyvek?
Egész egyszerűen azért, mert irtó izgalmasak. J. K. Rowling (aki mára gazdagabb, mint az angol királynő) irománya korántsem az irodalom magas iskolája. Az olvasó nem időz el egy sor fölött sem, hogy "hmmm…ez nagyon szép gondolat". Aki olvasott már Harry Pottert az nagyon jól tudja, hogy az élményt a fordulatos sztori, a csavaros történetmesélés és az állandó izgalom okozza. Valljuk be: nem lehet letenni. Minden fejezet végén fölmerül a kérdés, hogy ugyan mi lesz most? Vajon mi következhet? Az írónő által kitalált mesevilág fiatalok millióival szerettette meg az olvasást és elrabolta a felnőttek szívét egy kis kalandra. Sikerének titka a szerethető karakterekben rejlik. Mondatai egyszerűek ugyan, de a precízen felépített fantáziavilág kárpótol minket mindezért. Fiatal varázslóink Tudjukki serege mellett kénytelenek megküzdeni saját kamaszkori problémájukkal, úgymint szerelem, barátság, pattanások. (Bár a pattanásokra bűbájt használnak.) Rejtélyek és rejtvények megoldásában most is az egyre inkább felnőni látszó Harry Potter áll az élen, akinek élete nem várt fordulatokat vesz. Az írónő nyilván úgy spekulált, hogy főhőse éveivel egyenes arányban nő olvasótáborának életkora is, hiszen nem feleslegesen került a "tizenkét éven felülieknek" figyelmeztetés a plakátokra. Van itt minden, ami szem szájnak ingere. Óriások, kentaurok, pálcapuffogtatások, némi love és végre egy röpke csókocska főhősünk s szerelme közt.

David Yates rendező nagyon jól eltalálta a film komor, sötét hangulatát. Ahogy a könyvek is egyre durvulnak (eddig a hatodik rész viszi a prímet a zombisereggel és a kisgyermekkel, aki az imperius átok hatása alatt lemészárolja egész családját), úgy a mozi is tartja a tempót. Ha ez így fog folytatódni, akkor én egy cseppet sem csodálkozom majd azon, ha a hetedik film megkapja a tizenhatos karikát. Hápét ugyanis kínzó álmok gyötrik, Tudjukki (Ralph Fiennes most is bámulatos, ahogy játékában ötvözi egy kígyó tulajdonságait egy varázsló nemességével) pedig elmebetegebb, mint valaha. Természetesen most is profi színészgárda paskolja Daniel Radcliffe egyre szélesebb hátát, mint Gary Oldman, Michael Gambon és a lenyűgöző Imelda Saunton (annyira utáltam az általa játszott karaktert, hogy előadás után legszívesebben megtapsoltam volna a színésznő játékát). Ezekkel a nevekkel garantált a minőség, éppen ezért nincs is szándékomban negatív kritikával illetni a gárdát. Daniel Radcliffenek ugyan lenne még mit tanulnia, de túlságosan megszoktam már ahhoz, hogy lecseréljék (annyira pedig nem is vészes, amit a vásznon művel).

A Főnix Rendje természetesen nem okoz csalódást senkinek. Néhány remek részt ugyan kihagytak a filmből (amiket igazán nagyon sajnáltam), de így legalább pont elég volt az a két óra, amit a capitulatust gyakorló tanoncokkal töltöttem. A mozi kellően összeszedett, a jelenetek frappánsan sorakoznak egymás mögött, a zene pedig még mindig a régi.
Azon pedig senki se csodálkozzon, hogy az évek múlásával Harry olyan karakterek mögé sorakozik föl, mint James Bond, Indiana Jones, John Mclane vagy éppen Jack Bauer. Milyen jó lesz majd, mikor legyőzi Voldemortot, lazán fölteszi csatában leejtett szemüvegét, rákacsint a sikoltozó muglicsajokra, s csak ennyit mond: a nevem Potter. Harry Potter.

Eredeti cím: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Rendező: David Yates
Főbb szerepekben: Daniel Radcliffe (Harry Potter); Rupert Grint (Ron Weasley); Emma Watson (Hermione Granger); Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange); Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid); Ralph Fiennes (Lord Voldemort); David Thewlis (Remus Lupin); Emma Thompson (Sybil Trelawney); Gary Oldman (Sirius Black); Michael Gambon (Albus Dumbledore)

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Főnix Rendje - Harry Potter - J_ K_ Rowling