Magkereső

 
01november

Halloween története

Halloween története
Halloween története

Minden évben október 31-én ünneplik az emberek a Halloweent. Ez az ünnep sem kifejezetten ünnepnek indult el sok évszázaddal ezelőtt, azonban már nagyon népszerű lett a gyermekek körében. Halloween alkalmából a gyermekek jelmezekbe bújnak és próbálják megijeszteni egymást, illetve ijesztő történeteket mesélnek egymásnak.

A Halloween története több mint 2000 évvel ezelőtt indult,  Írország, Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő ősi kelták által, akik november 1-én ünnepelték az új évet. Abban az időben november 1. volt az év kezdete, valamint a tél kezdete is egyben,  amely így szoros kapcsolatban állt a halállal, elmúlással, mint bármelyik nap az évben. A kelták úgy vélték, hogy a halottak lelke ebben az időben utazott a másik világba.

A kelták azt is gondolták, hogy ezen a napon a halottak az élők között is mozoghatnak, ezért tartották a Samhain ünnepét, hogy segítsék őket a túlvilágra történő utazásukban. A Samhain alatt állatokat áldoztak, máglyát raktak a halottak tiszteletére, ételt és italt áldoztak, illetve állati maskarákba bújtak és próbálták elmondani egymás sorsát.

Később a Római Birodalom elfoglalta a keltákat, azonban a kelta hagyományok kezdtek beszivárogni a keresztény hagyományok közzé. A keresztény papok és misszionáriusok a Samhain ünnepéről kijelentették, hogy gonosz, pogány ünnep, azonban arra törekedtek, hogy meg is változtassák azt, lehetőség szerint beillesszék a kereszténység körébe. IV. Bonifác pápa a 7 században meghirdette november 1-ét, mint "All Saints Day"-t, más néven "All Hallows", amelyből lett a Mindenszentek, vagy Halloween ünnepe. Azonban az ősi kelta ünnep olyan mélyen gyökeret vert az emberekbe, hogy nem tudták teljesen száműzni azt, ezért november 1-át a római katolikus egyház a "Halottak napjának" nyilvánította és egyetem ünnepé tette azt.

A világon - de leginkább az angolszász területek - október 31-én  számos Halloween partyt rendeznek, amikor is az emberek rémisztőbbnél rémisztőbb jelmezekbe öltöznek fel a gonosz szellemek, kísértetek elűzésére, vérfagyasztó történeteket előadva egymásnak.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Halloween - kelták - Samhain