Magkereső

 
03szeptember

Gyógyuljunk teával!

Gyógytea receptek betegségekre, rossz közérzetre

Gyógyuljunk teával!
Gyógyuljunk teával!

A rendszertelen életvitelt - sok evést és ivást - megsínyli a szervezet, s nem egyszer rosszulléttel válaszol. Kezdődő megfázással, gyenge vérkeringéssel, gyomor- és fejfájással. Mégsem kell rögtön gyógyszeres szekrényben kotorászni, mert a gyógyteák sokféle panaszt orvosolhatnak.

Állítson össze házi patikája számára néhány keveréket, amelyeket szükség esetén bátran bevethet. Elkészítésük egyszerű: csészénként egy evőkanál (drogériákban kapható) gyógyfűkeveréket öntsön fel forró vízzel egy kannában, majd fedje le, és időnként kavargassa meg. Hagyja tíz percig állni, és szűrje le.

Lássuk a legjobb recepteket!

Másnaposságra, fejfájásra
Keverjen el 5-5 teáskanálnyi fűzfakérget, legyezőfű-virágot és méhfüvet. Naponta háromszor igyon meg az italból egy-két csészével. A fűzfakéreg fájdalomcsillapító hatású (az aszpirinhez hasonló anyagot tartalmaz). A legyezőfű és a méhfű tisztítja a vért. Mivel ez a tea ingerelheti a gyomrot, inkább étkezés után fogyassza. Állapotos nők ne igyák!

Étkezés után
Emésztést elősegítő snapsz helyett. Keverjen össze 5-5 teáskanál kömény-, édeskömény- és ánizstermést. Étkezés után vagy közben fogyassza. Megszünteti a telítettségérzetet, a puffadást és a gyomornyomást, elősegíti a jó emésztést.

Enyhe gyomorrontás esetén
Keverjen össze 5-5 teáskanál kamillavirágot, mentalevelet és méhfüvet 3 teáskanál ürömmel. Heves panaszok esetén igyon meg belőle 1-2 csészével, apró kortyonként. Az üröm miatt a teának enyhén kesernyés íze lesz, de jótékonyan hat a gyomorra és a belekre.

Kezdődő megfázásra
Keverjen össze 10 teáskanál csipkebogyót, 7 teáskanál méhfüvet, 5 teáskanál hársfavirágot, 2 teáskanál bodzavirágot és 2 teáskanál édesköményt. Ez a tea rengeteg C-vitamint tartalmaz, a bodzavirág pedig az immunrendszert erősíti. Naponta háromszor hörpintsen fel 2 csészével.

Köhögésre
Hozzávalók: 7 teáskanál lándzsás útifű, 5 teáskanál mályvavirág, 2 teáskanál kamillavirág, 2 teáskanál édeskömény és 2 teáskanál zsályalevél. Naponta háromszor igyon meg 1-2 csészével, édesítheti mézzel. Egy csészével igyon meg közvetlenül lefekvés előtt. A tea nyugtató és köhögéscsillapító, a lándzsás útifű görcs- és slejmoldó hatású.

Gyenge vérkeringésre
Keverjen össze 5 teáskanál rozmaringot, 5 teáskanál galagonyalevelet virágostul és 2 teáskanál cickafarkat. Ez utóbbi javítja az anyagcserét is. Fogyasszon a teából reggel 1-2 csészével, és édesítse mézzel.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Szemezgető: gyógytea - tea