Magkereső

 
10március

Gépjárművünk biztonsága, gépjármű adók

Gépjárművünk biztonsága, gépjármű adók

A gépjárművünk és saját biztonságunkat a kötelező biztosítás és casco biztosítás megkötésével érhetjük el maximálisan, mivel ezek a biztosítások szinte teljes egészében lefedik a kockázatokat.

Manapság gépjárművet tartani nem olcsó mulatság. Kezdődik a gépjármű átírás költségeinek megfizetésével, a gépjárműadó megfizetésével, a kötelező kötelező biztosítás megkötésével, az opcionális saját hibás károkra fedezetet nyújtó casco biztosítási szerződéssel, illetve 2012-től bevezetett baleseti adóval, valamint nem utolsó sorban ezek után az üzemanyagok árában megfizetett számos adóval.

A gépjármű átírás illetéke minden esetben egységes, amelyet az adott okmányirodában az átírás alkalmával kell megfizetnie az új tulajdonos számára. Magyarországon kívül számos országban a gépjármű átírás illeték mentes, azonban hazánkban ez jelentős árbevételt hoz éves szinten a költségvetésnek.

A gépjárműadó megfizetése minden gépjármű tulajdonos számára kötelező, ennek mértéke azonban eltérő, annak megfelelően, hogy a tulajdonos hol lakik, magánszemély vagy cég. A gépjárműadó bevétele az adott helyi önkormányzatot és az államot illetik meg.

A kötelező biztosítás megkötése már a gépjármű átírás előtt esedékes, a gépjármű átírásához már az érvényes biztosítási szerződést kell elvinni. Ez általában a kötelező biztosítók irodájában vagy az online alkuszok által működtetett portálon keresztül lehetséges megkötni, azonban vagy személyes közreműködés vagy esetleg e-mail és fax elérés szükséges a lebonyolításához.

A casco biztosítás általában a saját hibás károkra nyújthat megfelelő védelmet az autótulajdonok részére, ennek megkötése nem kötelező. Ezek lehetnek elemi károk (pl. viharkár), töréskár vagy esetleges más általi eltulajdonítás, vagyis lopáskár is.

A 2012. január 1-től bevezetett baleseti adó egy újfajta adó, amelynek megfizetése minden érvényben lévő kötelező biztosítási szerződéssel rendelkező tulajdonos számára kötelező. A baleseti adó éves mértéke a kötelező biztosítási díj 30%-a, d max. 83 forint / nap, amelyet a kötelező biztosítók szednek be a díjjal együtt.

Kapirgálódomb: Online táp, Kakasoknak, Szemezgető: autó - baleseti adó - biztosítás - gépjármű adó - gépjármű átírás - kötelező biztosítók