Magkereső

 
14máj.

George Orwell: Állatfarm

George Orwell: Állatfarm

George Orwell indiai származású angol író 1943-44-ben írta meg a kommunista ideológia maró szatíráját. Úgy érezte, olyan tudás birtokában van a kommunizmus lényegéről, amit meg kell osztania az olvasóval, és előtte még senki sem mert megtenni. A mű megjelenéséig az író csak közepes írónak számított Angliába, ám e regénye egy csapásra híressé tette a nyugati világban.

A regény kéziratát 1944-ben tizennyolc angol könyvkiadó utasította vissza, többségük ideológiai okok miatt: a regényt akkor a sztálini Szovjetunióról írt közvetlen szatíraként olvasták, és a sztálini Szovjetunió akkor Nagy-Britannia szövetségese volt a náci Németország elleni harcban.

A győztes háború, a fasizmus bukása után újabb és újabb sikereket ért el a regény. Többek között lefordították japán, kínai, arab és lett nyelvre is. Orwell igyekszik bebizonyítani, hogy a szocialista társadalom alapelve: minden állat egyenlő-csak egyesek egyenlőbbek, mint a többiek.

A regény színhelye egy angol farm, Mr. Jones majorja, ahol az állatok, a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát, és a maguk igazgatta ,,Állatfarmon" élik, először szabadnak és derűsnek látszó, majd egyre jobban elkomoruló életüket.

Az 1984 írójának már ebben a művében is nagy szerepet játszik a történelmi dokumentumok meghamisításának motívumai. A hatalmat magához ragadó Napóleon nevű kan az állatok hajdani ideológusának, az Őrnagynak az eszméit folyamatosan torzítva, hamisítva, átértelmezve kényszeríti rá a többiekre szörnyű diktatúraként. A kezdeti jelszó pedig: „Minden állat egyenlő", érdekesen módosul...

Az Állatfarm ellenállhatatlanul ötletes, szellemes és mulatságos. Orwell kitűnően mozgatja emberi és állati vonásokkal megrajzolt figuráit, szatírája maró és megragadó.

Kapirgálódomb: Offline csipegetni való, Szemezgető: Állatfarm - George Orwell