Magkereső

 
25február

Falusi turizmus

Falusi turizmus

Ha nem szeretünk kempingezni, de jó lenne egy kert is, ha túl drágák a szállodák, vagy éppen túl hivatalosak, ha közelről szeretnénk látni a kenyér sütését, vagy magunk akarjuk a birkapörköltet kavargatni, ha kedvünkre van, hogy a házigazda velünk veri a blattot, ha szívesen látunk bele az indiszkréció gyanúja nélkül mások életébe - akkor a falusi vendéglátást nekünk találták ki.

Ma már válogathatunk is, hogy csak szobát kérünk, a konyhát és a fürdőszobát megosztjuk a háziakkal, vagy éppen apartmant kérünk saját mellékhelyiségekkel, teljes elvonulási lehetőséggel. Nem ritka kívánság ez utóbbi sem, hiszen a vidéki házak többsége jóval nagyobbra épül a szükségesnél, s ha már a gyerekek is kiröpültek, még több lakrészt adhatnak ki a háziak.

Gondolhatnánk, hogy csak a pénzért engedik be az idegent a háziak, de aki lakott már ilyen helyen, az tudja, hogy nem így van. A falusi embernek az is létszükséglete, amit a városi sokszor elfelejt, hogy az ember társas lény. Jól esik beszélgetni, politizálni kicsit egy messziről jött emberrel, kell, hogy megdicsérjék a házat, a kertet, a saját termésű bort, kell, hogy újra gyerekzsivaj töltse be az udvart, hogy a városi divatot közelről is megszemlélje a gazdasszony. És mennyivel ízletesebb az étel, ha újra sok embernek lehet főzni, s ha szólni sem tudnak, az az igazi elismerés.

Ha üldögélünk még ebéd után is kicsit az asztalnál, biztosra vehetjük, betoppan az egyik szomszéd, utána jön asszonya is, aztán átszivárog a másik, jön a pap, a papné...csak a kocsmáros nem jön. Oda nekünk kell elmennünk.

S menjünk is. Templomot, kocsmát vétek kihagyni. E nyilvános helyeken, pláne, ha a vendéglátóinkkal mentünk, nemcsak az a nagyon jó, hogy olcsóbb a sör, mint otthon, s hogy megismerjük a falu apraját-nagyját, fölmérjük a felmérnivalókat, hanem az is nagy előny, hogy minket is látnak. Másnap reggel - figyeljük csak meg -, már lesz, aki visszaköszön, harmadnap már beszédbe elegyednek velünk, s negyednapra már otthon érezhetjük magunkat.

Két hét alatt beleélhetjük magunkat, milyen is lenne falusinak lenni, jó lenne-e éppen ebben a faluban letelepedni, útban a vegyes bolt felé kinézzük a leginkább kedvünkre való házat, s ha meghívást kapunk az aktuális lagziba, biztosra vehetjük, hogy befogadnának minket a helybéliek.


Ekkor kell továbbindulni.

Falusi turizmus egy helyen összegyűjtve.

ui: A falusi vendéglátók kitörtek az egynyári korszakból. Nemcsak az idén nyáron elkezdett kosárfonást lehet jövőre tökélyre fejleszteni, hanem télire is rafinált programokat szerveznek, hogy megint menjünk, megint lakjunk, megint éljünk velük. A lovasszánon való utazást szinte már mindenhol megtalálhatjuk, a disznóvágás és a vadles, a kandalló és a házi pálinka is csábító ajánlat.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: falusi turizmus - utazás