Magkereső

 
20március

Extrém időjárás március 14-én

Extrém időjárás március 14-én
Extrém időjárás március 14-én

Március közepére hazánkat is elérte a Nyugat-Európát sújtó extrém időjárás, amely az országban jelentős problémákat okozott. A nemzeti ünnepen az erős havazás gyakorlatilag megbénította az országot, vidéken számtalan falu vált megközelíthetetlenné, az utakon pedig a feltorlódott hó és a csúszós utak, rossz látási viszonyok által okozott balesetek okoztak torlódásokat.

Az autópályákon alakult ki a legrosszabb helyzet. Egyrészt mivel sok fát kivágtak, a hófogók nagy részét pedig eltávolították az utak mentén, a hó belepte az utakat, így rengeteg autós volt kénytelen több mint egy napig várakozni arra, hogy kimentsék.Eközben természetesen számos közlekedési baleset is történt - a legnagyobb tömegbaleset 14-én, amikor is az M7-es autópályát több mint negyven kocsi csapódott egymásba.

Ennek oka az volt, hogy a rossz látási viszonyok miatt a sofőrök nem észlelték a közlekedési balesetet, így a hátulról érkező kocsik is egymásba csúsztak, amikor annak helyszínére érkeztek. 15-én a leggyakoribb az árokba csúszás volt – számos személyautó, busz és kamion sodródott le az utakról, ami több kilométeres kocsisorokat, dugókat okozott, ezzel is nehezítve a mentést. A mentőalakulatok is sokszor elakadtak, csak lassan voltak képesek megközelíteni a helyszíneket.

Mindezek ellenére az extrém időjárás szerencsére kevés életet követelt – az utakon mindössze három halálos baleset történt. A katasztrófavédelem hétfőig több mint 160 műszaki mentést bonyolított le, miközben számos utat lezártak a hóakadályok és a később leeső ónos eső miatt.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: közlekedési baleset