Magkereső

 
18szeptember

Észak-Indiai körutazás

Észak-Indiai körutazás
Észak-Indiai körutazás

Indiát külön kontinensként szokás emlegetni. Hatalmas területe, a benne élő egymilliárd ember, közel 200 nyelvjárása, sokszínű vallásai és földrajzi fekvése szokatlan utazást kínál egy elvarázsolt birodalomba. Aki járt már harmadik világ béli országban, még azt is érik itt meglepetések... India a látogató számára csupa extrémitást tartogat.

Első benyomás

Amint az ember Indiába érkezik az első pár nap valódi sokkot jelent. A teljesen eltérő kultúra és szokások miatt a kényelemhez szokott utazók gyakorta egy hét elteltével fejvesztve menekülnek ki az országból. Európában varázslatos, misztikumokkal övezett világról álmodunk, ezért különösen nagy megrázkódtatást jelent az első találkozás a bűzös utcákon fetrengő, sötét tekintetű, beteges tömeggel. Az utazás során kényelmetlenséget jelent, hogy az utcán mindig csüng rajtunk valaki, mindig meg kellene vásárolni valamit, a múzeumokban több pénzt kell otthagynunk, mint a helybélieknek.

Indiában semmi sem biztos. Szállodai szobánk ára egy éjszaka alatt felemelkedik, a vonatok és repülők nem biztos, hogy pontosan indulnak, soha nem biztos, hogy másnap eljutunk oda, ahová terveztük.

Az indiai utazásunkat csak úgy tudjuk élvezni, ha képesek vagyunk felvenni az ország nyugodt ritmusát. Itt az élet sebessége megegyezik a közlekedés sebességével. Ha képes vagy lelassulni, szemlélődő módon lazítani, a fenti tények ellenére Indiában biztos jól fogod érezni magad!

Tökéletes kikapcsolódás

Mielőtt Indiába mennél tedd fel magadnak a kérdéseket, hogy mennyi időd van elutazni és mekkora a kalandvágyad. A tökéletes kikapcsolódásnak ugyanis két módja van. Az első több időt igényel, itt Te magad szervezed az utadat, a második esetben viszont egy szervezett útra fizeted be magad.

Az ország mérete miatt legalább egy hónapos utazást érdemes tervezni. Az elő pillantásra kényelmetlen körülményekhez pár hét alatt hozzá lehet szokni, viszont a kötél idegek és jó tűrőképesség mindvégig elkel. Ha saját tempódban fedezed fel az országot olyan élményekben is részed lesz, amelyek egész további életedet meghatározzák. Számolnod kell azzal, hogy az ivóvizet - amelyből 4 - 4.5 litert is meg kell innod egy nap - és az élelmedet is neked kell beszerezned. Készülj fel a csípős, erős ízekre és a napsütés kimerítő hatására. A hosszabb út előtt alaposan töltsd fel magad vitaminokkal és az utazás során is gondoskodj folyamatos pótlásukról.

Ha nem engedhetsz meg magadnak csak 2 hetes szabadságot, akkor mindenképp előre szervezett útra fizesd be magad. Így garantáltan és kényelmesen eljutsz arra a néhány helyre, amely a turisták általános célpontja. A legtöbben a főváros Delhi, Jaipur, a “rószaszín város” és Agra, a Taj Mahal városa közötti háromszöget járják be. A szervezett út előnye, hogy mindvégig gondoskodnak rólad, neked már csak pihenned kell.

Extrém pihenés

Ha az Indiáról szóló ámulatba ejtő, fényképekkel illusztrált könyvek kellően felcsigáztak és a fittséged is csúcson van, érdemes egy hosszabb utazásba kezdened!

4 hetes utazási tipp:
Érkezés Delhibe ahol a színes bazár és óriási mecset a főbb látnivalók. Innen érdemes felfedezni Jaipur, a rószaszín város és Agrát és a Taj Mahalt. A következő célpont Khadzsuraho, erotikus templomaival. A világörökség részét képező komplexum ornamentikája izgalmas erotikus jeleneteket ábrázol. A faragások eredeti céljáról egyenlőre még vita folyik, azonban az esztétikai élmény miatt nem érdemes kihagyni.
Innen haladjunk tovább észak-keletnek, Benárszbe. Itt a hinduk szent városában megláthatjuk, hogyan ér véget az újjászületés körforgása és végignézhetjük a rituális halottégetést.

Innen Gvaljor híres erődjébe utazzunk, amely a korai hindusztáni építészet remekműve. Az erődbe vezető út hatalmas dzsain sziklafaragásokkal kápráztat el.

A Gangesz síksága nagyon felforrósodik, nyáron itt 47 - 48C fokot is mérnek. Érdemes északra utazni. Dardzsiling India észak-keleti csücskében fekszik, viszonylag elszigetelten, a nyugat-bengáli síkság fölött, ezért nagy távolságokat kell leküzdeni. A Benáresz - Darjeeling út megtétele 26-30óra vonatozást jelent. A 2.700m-en fekvő Dardzsiling kedvező hőmérsékletével igazi pihenő pont az utazás során. A teaültetvényekkel körülvett város jó expedíciós állomás a Himalája meghódításához. Ne hagyjuk ki a Mount Everest Múzeumot, ahol láthatjuk az első expedíciók felszereléseit.

Kezdjünk mi is expedíciókba! Könnyen eljuthatunk olyan hegycsúcsokra, ahonnan páratlan látkép tárul elénk. Földünk legmagasabb pontjait jól láthatjuk. A Kangcsendzönga és az Everest is szépen kirajzolódnak.

A hegyi túrázás mindenképp az utazásunk csúcspontja, ezért 1-2 hetet érdemes rászánni. A környező falvakban is sok serpa él akik reális áron nyújtanak biztonságos hegyi vezetést. Érdemes vezetőt találni, mert kevés a jó térkép.

A hazautazást délfelé Kalkutta irányába célszerű megkezdeni, ebben az irányban ugyanis vannak gyors buszjáratok. Kalkutta egy igazi Angol város a maga sármos imperiális építészetével, kikötőjével. Innen 2,5óra repülőút Bombay, amely India kapuja. Az ország átszelése (Kalkutta-Bombay) semmiképpen nem javasolt vonattal. A 33-35 órás vonatozás egyetlen jó alternatívája a repülőút.

Ha az utazásunk végére még marad energiánk, érdemes ellátogatnunk az Elephanta sziget sziklatemplomaihoz is. Indiai túránkat Bombay homokos tengerpartján célszerű befejezni.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Észak-India - India - körutazás