Magkereső

 
10augusztus

Csak a NAV listáján szereplő pénztárgépek forgalmazhatók

Csak a NAV listáján szereplő pénztárgépek forgalmazhatók
Csak a NAV listáján szereplő pénztárgépek forgalmazhatók

A NAV már nyilvánosságra hozta azon AEE egységgel ellátott, online pénztárgépek listáját, amelyek valamelyikére a kereskedők lecserélhetik jelenlegi kasszájukat. A cserét augusztus 31-ig kell lebonyolítani, a gyártók különböző modelljeinek engedélyezése továbbra is folyik.

A pénztárgépeket gyártó cégek 2013. március 19-ig terjeszthették elő igényüket a kasszák forgalmazási engedélyének módosítására, illetve az adatmemória cseréjére. Március 20-tól a pénztárgépek engedélyeztetési eljárását a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) vette át, a NAV a korábbi eljárásokat megszüntette.

Az új online pénztárgépek műszaki paramétereire és forgalmazásának engedélyezésére vonatkozó új rendelkezések életbe lépése után a NAV elkészítette azon kasszák listáját, amelyek engedéllyel rendelkeznek, így alkalmasak az adóhivatallal történő valós idejű adatkommunikációra. A cégeknek óvakodniuk kell a csalóktól: a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja minden kereskedő figyelmét arra, hogy adatszolgáltatási kötelezettségüknek kizárólag a listán szereplő, a MKEH engedélyével rendelkező pénztárgépekkel tehetnek eleget. Egyben nem tanácsolják a cégeknek, hogy olyan – olcsóbb – gépet vásároljanak, amely engedélyezési eljárása még nem ért véget, illetve, hogy olyan kasszára fizessenek ki előleget, amely legyártása még nem fejeződött be. Így megelőzhetik, hogy csalóknak essenek áldozatul, és pénzt veszítsenek. Illetve, a NGM arra kéri a cégeket és a lakosságot, a hasonló visszaéléseket jelentsék ügyfélszolgálatukon e-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, hogy értesíthessék a Gazdasági Versenyhivatalt, így az megtehesse a szükséges lépeseket, és felléphessen a vásárlók megtévesztése ellen.

Támogatást kaphatnak a cégek az engedélyezett gépekre

Az engedélyezett gépek mind rendelkeznek egy úgynevezett AEE-vel, azaz Adóügyi Ellenőrző Egységgel, amely lehetősé teszi a folyamatos adatkommunikációt a NAV szerverével. Ennek köszönhetően az adóhatóság folyamatosan információt kap a cégek bevételeiről, így azt már csak össze kell vetnie az adóbevallások adataival; helyszíni ellenőrzésekre akár nem is lesz szükség. Egy ilyen gép körülbelül 150-200 forintba kerül; megvásárlásához az évi 500 millió forintnyi bevételt el nem érő cégek legfeljebb öt gépre és gépenkénti 50 ezer forintos támogatást kaphatnak. A támogatást a NAV-nál igényelhetik azon cégek, amelyeknek nincs adótartozásuk, nem foglalkoztatnak feketén munkavállalókat, illetve nem állnak csődeljárás alatt.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: NAV pénztárgép - online pénztárgép