Magkereső

 
22október

BIO! Kérdések és válaszok

BIO! Kérdések és válaszok
BIO! Kérdések és válaszok

Voltál már úgy a vásárlás közben, hogy a zöldségek és gyümölcsök válogatásakor kedvet kaptál némi speciálisan csomagolt, különleges címkével ellátott ételféleséghez is? Biztos vonzódsz a bio dolgokhoz. Akár finom áfonyás joghurt, akár a kedvenc húsféleséged, biocsomagolásban, biocímkével még meggyőzőbb...

A vízízű ipari-paradicsomok és zöldségek ideje lassan lejár. Végre beszerezhetők az igazi eleségek! A cukros ’’álmüzlikről’’ végre áttérünk a natúr termékekre.

A tendencia: bio

Míg néhány éve valósággal haldokoltak az első natúr boltok, most a drágább, élettel telibb, bio ételféleségekért egyre többen állunk sorba. A szakértői vélemény minden szinten megegyező: nem csupán biztonságosabb bioételt választani, a sokkal táplálóbb ételféleségek jobb ízzel is rendelkeznek tömeg gyártott, ‘’módosított’’ versenytársaiknál. A bioételek előállítása gyakran többe kerül, de ez hosszútávon mindenképp megéri, hiszen így kíméljük legjobban környezetünket.

Mitől lesz bio?

Léteznek bizonyos szabályozások. Például biotermények esetében nem alkalmazhatnak permetezőszereket, műtrágyát, ionizáló sugárzást, semmilyen vegyi anyagot, rovarölő szert. A bio úton nevelt állatok kizárólag bio növényeken nevelkedhetnek, nem kaphatnak antibiotikumokat és növekedési hormonokat. Az ilyen állatok rengeteg időt töltenek a szabadban, olyan mezőkön, ahol a fű évek óta nem volt vegykezelt, tehát bio. Egy biotermék összetételében minimálisan 95%-ban kell, hogy bio alapanyagokból álljon, melyeknek a származási helyét rendszeresen ellenőrzi az erre kijelölt állami szervezet. Egy biotermesztési célra vásárolt területnek először sok évig „kezeletlenül”, vegyi anyagoktól mentesen kell tisztulnia, csak ezt követően lehet elkezdeni rajta a termesztést. A bioélelmiszerekhez vezető út tehát hosszú, sok szakértelmet kíván, ez megmagyarázza a magasabb árakat.

Valóban biztonságosabb választás?

Biztos egyértelmű igent vársz, ám a tendenciát vizsgáló szakemberek még nem tudnak egyértelmű választ adni. Mivel a folyamat még nem olyan régóta tart, egyelőre a bioételeket választó emberek egyfajta kísérleti egerek. A következő 10 év fogja meghozni a választ. Addig azonban várni kell.

Az ember által előállított rovar- és féregirtók jelentik a legnagyobb veszélyt az étel biztonságosságára vonatkozóan. Ezek ugyanis az ételen át az emberi szervezetbe jutnak. Különösen érintett e tekintetben a spenót, a zöldborsó, a zöldbab, az újhagyma, a tök, az alma, az őszibarack, a körte, az eper, az áfonya és a málna. A növénynek is vannak azonban természetes méreganyagai, amelyeket akkor termel, amikor valami megtámadja. Mivel a bionövények sok gyom között növekszenek, jobban ki vannak téve az efféle támadásoknak, így szöveteikben felszaporodhatnak a saját maguk által termelt méreganyagok is. Egy ilyen anyag például a szolanin, amelyet a burgonya termel a fejlődésének egy bizonyos szakaszában. Ha sok jut belőle a szervezetedbe, rosszul lehetsz tőle...

Egyértelmű veszélyforrást jelent a műtrágyázás, amely olyan veszélyes mikrobák elszaporodását idézheti elő a talajban, mint az E. coli baktériumok.

Az esetek nagy részében azonban az adott ételféleség nem is a termesztés alatt fertőződik, hanem a származási helyről történő elszállítás utáni, nem megfelelő kezelés során. Épp ezért legyen bio vagy nem bio, folyóvíz alá tartva mindenképp mosd meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat! Még a dinnyét is, amelynek héjáról a felvágás során könnyen bejuttathatod a gyümölcshúshoz a műtrágyázás vagy féregölés maradékai…

Jobban táplál?

Több tápanyaghoz jut-e a szervezeted, ha bioételeket választasz? Na, ez is olyan kérdés, amelyre biztos válasz ma még nem létezik. A kutatások sok esetben valóban magasabb C-vitamint, több ásványi sót és antioxidánst találtak a biotáplálékban. A különbség azonban olyannyira elenyésző volt, hogy úgy gondolják, az a kevéske bioétel, ami manapság az asztalunkra kerül, nem turbózza fel számottevően a tápanyagbevitelünket. Ami azonban biztos: a bioételek általában frissek, és mivel nem tartalmaznak adalékanyagokat, tartósítószereket, frissen fogyasztod el őket. A friss ételek egyértelműen táplálóbbak, mint tartósított, fonnyadt társaik! A C-vitamin tartalom például közismerten csökken az idő előrehaladtával. A bioételeknek egyértelműen jobb az ízük is. Ennek az az oka, hogy kis gazdaságokban állítják elő őket, az eladási hely általában a termelési hely közelében van. Tehát mindenképpen frissebben kerülnek az asztalra. Az adalékanyagoktól való mentesség pedig nem hajlamosít allergiás reakciókra!

Megéri a pénzét?

A válasz mindenképpen a pozitív irányba billen: a bioételek, bioélelmiszerek valamivel biztonságosabbak, táplálóbbak, és megvásárlásukkal hozzájárulunk a környezetünk védelméhez. Ha nem bánod, hogy esetleg kukacot találsz az almában, és nem ráz meg a kis többlet kiadást, mindenképp dönts a bioételek mellett! Ha sok gabonaféleséget, müzlialapanyagot, tejterméket és húsféleséget vásárolsz a bioboltokban, te is segíteni fogod a biogazdaságok életben maradását. Biotej, -sajt, -joghurt, -tojás és -húsok vásárlásával pedig jóval kevesebb antibiotikum és hormon kerül majd a szervezetedbe táplálkozás útján.

Ne feledd azonban: a bioételek vásárlása mellett meg kell venned a többi kötelezőt is: minden nap kerüljön a tányérodra sok-sok gyümölcs, zöldség, sovány hús és rostban gazdag ''köret''. Sokféle dolgot fogyassz, táplálkozz változatosan! A szokásos bevásárlás során mostantól fedezd fel a legközelebbi bioboltot is! Nagyon ajánlom a biocsírákat - brokkoli, hagyma, lucerna, vöröskáposzta stb. -, amelyekkel bármely salátádat megbolondíthatod! A csírák igen táplálóak! Ezen felül a gyümölcslevek - homoktövis, feketeribizli -, a különféle hidegen sajtolt bioolajok, valamint biosütik ugyanúgy elfoglalhatják méltó helyüket az asztalodon!

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: bio - bio étel