Magkereső

 
18augusztus

Ázsia legnagyobb madárparkja

Jurong Bird Park

Ázsia legnagyobb madárparkja
Ázsia legnagyobb madárparkja

Arapapagájok, kakaduk, pelikánok és galambok. Ázsia legnagyobb madárparkjában 8 ezer, összesen több mint 600 fajhoz tartozó madár él, és ott található a világ legnagyobb zárt madár kalitkája is. A 30 méter magas, mesterségesen épített vízesés árnyékában látszólag szabadon élnek a legritkább dél-amerikai és afrikai madárfajok, összesen 1500-an. A madarakat a fák tetején kihúzott háló védi a szökéstől. A völgybe épített óriási ketrecben mindent mesterségesen alakítottak ki. 10 ezer különleges növényt telepítettek a helyszínre, köztük pálmafákat, bambusznádat, bokrokat, annak érdekében, hogy a madarak trópusi esőerdőben érezzék magukat.

Az erdőből függővasút visz a park tavaihoz. A pocsolyában dagonyázó gázló madarak legnagyobbja és legszínesebbike a flamingó. Rákkal etetik, hogy elnyerje vidám, narancsos színét. A flamingók arról is híresek, hogy rendkívül hajlékonyak: sovány lábukat és hosszú nyakukat úgy tudják maguk köré tekerni akár a kígyók.

Sokan tartanak otthon is arapapagájt, mert majdnem annyi ideig él, mint az ember és viszonylag könnyen idomítható, bár hangulatát is gyakran változtatja. Az idomárok szerint, inkább mozdulatokra, mint szavakra hallgat.

Raja Segran, madár ápoló szerint, minden papagáj egyéniség, meg kell őket érteni. Néha rossz hangulatban vannak, akkor bizony jobb őket békén hagyni. Az idomárnak pontosan tudnia kell, hogy a madaraknak mik az igényeik és szokásaik, mit viselnek el és mit nem. Jó vigyázni velük, mert ha nem tetszik nekik valami képesek leharapni az ember ujját.

Az összes madár közül talán a pingvinek a legkényesebbek. Kedvelik a nagy társaságot, nem ritka, hogy néhány kilométeres hosszúságban ellepik a tengerpartot és több milliós kolóniákban élnek. Alkalmazkodniuk kell az időjárási szélsőségekhez, bírniuk kell a mínusz 82 fokos hideget, éppúgy, mint a 38 fokos meleget. Életük 75 százalékát a víz alatt töltik. Úgy tűnik, mintha sima, fényes bőr borítaná testüket, akár a delfinekét, pedig a valóságban hosszú, pikkelyszerű tolluk védi meg őket a jéghideg víztől és levegőtől. A sarkköri viszonyokat légkondicionálással és különleges világítással érik el, ez utóbbi életre kelti a négy évszak váltakozó fényviszonyait.

Néhány példány különös úton került a szingapúri madárparkba. Az intézmény igazgatója egy olyan esettről számolt be, amely még számukra is hihetetlen volt. Két pingvin ugyanis Chile-ből érkezett egy halászladikon. Kész csoda, hogy túlélték a kéthónapos hajóutat.

A madárparkban találhatóak a világ legveszélyesebb ragadozó madarai a héják, a sasok, és a sólymok. Ápolóik minden reggel, közönség előtt teszik próbára a veszélyes madarak képességeit. A show műsor előtt egy napig koplaltatják őket, hogy minél gyorsabban lecsapjanak a vadra.

A parkban mesterségesen épített tavak a ludaknak, kacsáknak, hattyúknak és pelikánoknak adnak otthont. Hatalmas testűkkel és csőrükkel békésen sétálgatnak a látogatók közt, amivel időnként alaposan rájuk is ijesztenek. A parkban hétféle pelikán fajtát szaporítanak. A szárnyasok halakon élnek, és jól viselik az emberek közelségét.

A madárpark délkelet-ázsiai ketrecében minden délben „trópusi vihar” zavarja meg a madarak nyugalmát. Ilyenkor 10 percen keresztül zuhog az eső és dörög az ég. A vihar után előbújnak a különféle fajtájú exotikus és többnyire a kihalás szélén álló dél-kelet ázsiai madárfajták, amelyeket már csak a szingapúri állatkertben lehet látni.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Jurong Bird Park - legnagyobb madárpark