Magkereső

 
14augusztus

Apró behatoló

Apró behatoló
Apró behatoló

Hogyan tud egy kis aprócska embrió életben maradni az anya testében anélkül, hogy annak immunrendszere kivetné azt? Végül is, az anya védelmi rendszere számára leendő gyermeke nem különbözik, mondjuk, egy művesétől vagy bőrátültetéstől, idegen anyag, mivel olyan sejtekből áll, amelyeknek az apától öröklött fele ismeretlen a test számára. Kiderül, hogy az embriónak egészen kifejlett módja van élete megvédésére.

A kutatók rájöttek, hogy az embrió egy olyan enzimet termel, amely az anya immunrendszerének sejtjeitől megvon egy életfontosságú tápanyagot, vagyis az embriók képesek valamilyen módon lefegyverezni az anya immunrendszerét.

Pár évvel ezelőtt David Munn a Georgia-i Medical College onkológusa felfedezte, hogy makrofágusok, egy immunsejt típus, képesek megbénítani a gyilkos T sejteket, amelyek felelősek a testidegen sejtek megtámadásában. A makrofágusok egy IDO nevű enzimmel érik ezt el, amely elpusztítja az aminosav triptofánt, a fehérjék egyik alkotóegységét. Triptofán nélkül a T sejtek nem képesek osztódásra, s így immunreakcióra is képtelenek, ezáltal az embrió gondtalan fejlődhet.

Más kutatók megtalálták az IDO enzimet a méhlepényben, az összekötő az anya és gyermeke között, amely arra az elméletre vezette Munnt, hogy esetleg az embrió használja az IDO-t, hogy így hatástalanítsa az anya killer T sejtjeit. Ezek szerint, ha csökkentik az IDO szintet a méhlepényben, az arra vezetne, hogy az anya szervezete kivetné az embriót.

Munn, két kollégája, Andrew Mellor és Simon Conway segítségével tesztelték ezt a feltevést egereken. Azokban az esetekben, amikor az egéranya és embriója genetikailag különbözött, ami minden természetes terhességnél fenn áll az apai génhozomány miatt, és egy anyag bejuttatásával csökkentették az IDO szintet, minden esetben az anya elvetélt. Ellenben a genetikailag megegyező belterjesen szaporított egyedeknél, egypetéjű ikrek közös utódainál, az IDO gátlónak nem volt semmi hatása. Olyan anyáknál sem volt semmi hatás, amelyeknél az immunrendszer valamilyen oknál fogva nem működött.

“Ami szimpatikus ebben az elméletben az az” mondta Mellor,” hogy eddig még senki nem gondolt erre a mechanizmusra előttünk.” Újabb ötleteket vet fel, hogy az embrió védekezési mechanizmusa, ahogy az immunrendszert megfosztja létfontosságú alapanyagától, új kapukat nyithat olyan betegségek kezelése felé, mint a rheumatoid arthritis, ahol az immunrendszer a test saját sejtjeit támadja meg. “Az IDO még nagyon hasznosnak bizonyulhat abban, hogy hogyan fékezhetjük meg a T sejteket, hogy megszabadulhassunk az autoimmun betegségektől.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Tojások voltunk, Szemezgető: embrió - immunrendszer - T sejtek - terhesség