Magkereső

 
09július

Agyad elárul hazugság esetén

Agyad elárul hazugság esetén
Agyad elárul hazugság esetén

Egy amerikai egyetemen olyan, új hazugságvizsgáló módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek hatékonyabbak lesznek, mint a jelenlegi poligrafos eljárás.

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy jól megkülönböztethető módon működik agyunk, amikor csalunk vagy igazat mondunk. A Pennsylvania Egyetem kutatói önkéntes kísérleti alanyok agyi tevékenységét mérték fel, miközben azok kártyajátékokat játszottak.

Az eredmények alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a jelenleg alkalmazott hazugságvizsgáló módszereknél jóval modernebb és megbízhatóbb igazságügyi vizsgálóeszközöket lehetne kifejleszteni, amelyek már ezt az új módszert alkalmaznák.

Természetesen, amíg az új módszert a gyakorlatban is alkalmazni tudják, addig még sok munkára lesz szükség. Ebben figyelembe veszik az igazságügyi szakértők véleményét és igényeit is.

Dr. Daniel Langleben, a kutatást vezető amerikai pszichológus elmondta, hogy különböző agytevékenységet lehetett megfigyelni akkor, amikor a kísérleti alanyok megtévesztették társaikat, illetve akkor, amikor tiszteletben tartották a szabályokat. Ennek ellenére Dr. Langleben szerint, még nem időszerű arról beszélni, hogy ez a módszer esetleg rövid időn belül felválthatja a jelenlegi hazugságvizsgáló metódusokat alkalmazó berendezéseket.

A vizsgálatokban 18 személy vett részt, akik kártyajátékokat játszottak, és az volt a feladatuk, hogy bizonyos szituációkban a náluk lévő kártyákról hamis információkat adjanak. Eközben egy MRI (mágneses rezonanciavizsgáló) készülékkel mérték az agyi tevékenységüket.

A megtévesztő információk, vagyis a hazugságok közlésekor az agy olyan területei váltak aktívabbá, amelyek a figyelem, illetve a hibakeresés és ellenőrzés funkciók ellátásában töltenek be fontos szerepet.

A jelenlegi vizsgálati módszerek egyéb testi elváltozásokat vesznek figyelembe a hazugság vagy igazmondás megállapításakor. Ezek megbízhatóságát tekintve már számos kétely megfogalmazódott szakértő körökben. Ezt az eljárást poligráfiának nevezik, és különböző műszerekkel méri a vizsgált alany idegességgel összefüggésbe hozható fiziológiai elváltozásait. A teljesség igénye nélkül ezek közül említhetjük a légzéssűrűséget, a pulzust, a vérnyomást vagy az izzadást.

A poligráfos hazugságvizsgálatot ellenző szakemberek egyik fő ellenérve, hogy már több esetben bebizonyosodott: léteznek olyan személyek, akik képesek átejteni ezeket a mérőberendezéseket reakcióik kontrollálásával. Ennek következtében néhány országban - például Angliában - a hazugságvizsgálók szolgáltatta eredményeket nem fogadják el bizonyítékként.

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: agy - hazugságvizsgálat - poligráf