Magkereső

 
21november

A világ végén

A karib tenger kalózai 3

A világ végén
A világ végén

Megfigyeltem magamon, hogy mostanában milyen sokat törődök a semmiségekkel. Perceket állok a boltban egy-egy polc előtt, s válogatok. Hihetetlen, régebben csak mentem a sorok közt és dobáltam kosaramba a begyakorolt termékeket. Elkezdtem válogatni. Érdekel a szín, az ár, a méret, a csomagolás. A reklámszakemberek csúcsmodellje lettem, bármit beveszek, amit az orrom elé tolnak. Csak kápráztassanak el s jóccakát, máris vevő vagyok bármekkora baromságra. Legutóbb például gabonapelyhet vettem, csak, mert volt benne egy pókemberes hálóvető. Na, hogy az mekkora csalódás volt: még csak nem is tapad a falra, túl rövid, s egyáltalán... Valahogy mostanában a filmekkel is így vagyok. Megnézek minden jól csomagolt idiótaságot, aztán meg rendszerint fanyalgok a végeredménytől. Ez a Karib Tenger például iszonyatos nagy baklövés.

Én megmondom őszintén, hogy nem is értettem mi zajlik a vásznon. A hatásvadász kezdő sorokat még elviseltem nagy nehezen. Kalózokat akasztottak fel, köztük egy bociszemű kissrácot is. Igen, a jelenet rettentő szomorú...-nak akar látszani. Valójában dög unalmas, sírjunk egyet, majd lesz valahogy verziója az életnek. Azt hiszem ásítottam is közben. Én balga, még nem is sejtettem, hogy mi fog rám várni a későbbiekben. A rövidke nyálas intró után belecsapunk a lecsóba, s valahol itt vesztettem el a fonalat. Hogy ki árul el kit, és hogy egyáltalán ezt miért teszi, azt ne kérdezze tőlem senki. Ugyanis lövésem sincs. Kezdetben még kapkodtam a fejem, s próbáltam élvezni a jeleneteket, de miután unalmassá vált a ki kivel van játék, inkább gondoltam írok egy esemest valakinek. Tudom, tudom, a telefonokat illik kikapcsolni mozizás alatt, de rájöttem, hogy valójában nem is zavarja a hangtechnikát, és egyébként is mindig rezgőre állítom.

Szóval, ahogy írom az üzenetet, egyszer csak felocsúdtam: hol a jóégben van Jack Sparow kapitány? Hisz miatta ültem be erre Disneyre. Aztán megjelent egy orr, s mögötte a tulajdonosa Mr. Depp. Megint csak parádézott, úgy ahogy azt megszoktuk, csak most az volt a különbség, hogy ezúttal nem tudta elvinni a hátán a darabot. A szálakat annyira túlbonyolítják, hogy én butus az értéktelen főiskolai diplomámmal eláshatom magam jó mélyre. (Ezt különben már régebben is gondoltam, sajna most beigazolódott.) Mondjuk az is lehet, hogy csak túl régen és akkor is csak félvállról néztem meg az előző két részét eme kalózos kalandfilmnek. Egyébként sem tudtam teljes erőmből odafigyelni, mert idegesített, hogy nem jövök rá, honnan lopták az egyik zenei motívumot. Valahogy a poénok sem voltak a helyükön. Számoltam: három óra alatt kétszer nevettem föl. Akkor is egyszer azért, mert leesett egy előző napi poén csattanója. Bevallom: én röhögni akartam, sajna nem jött össze, ehelyett rágógumizhatott a szemem a látványon. Jól néz ki, csodaszépen van fotózva mind a tenger mind a hajóhadak. (Egy ízben például olyan, mintha a csillagok közt, az égben hajóznának.) A digitális trükkök valóban mesésre sikeredtek, és sohasem kívántam még ennyire a tenger gyümölcsei pizzát, mint a polipfejű Davy Jones láttán. A film egyébként telis tele van unalmasabbnál unalmasabb részekkel. Ja és szünet is volt, mint régen a Király visszatér esetében. Igaz, a Gyűrűk Uránál alig vártam, hogy leteljen a szünet, a Karibnál meg túl hamar eltelt, s a film második fele megszakított egy igen érdekes beszélgetést, amit mellettem ülő partneremmel folytattam.
Nem akarom már olyan nagyon szidni ezt a sokak által igencsak kedvelt eltöltését az időnek, ezért megjegyzem, hogy akad ám egy jó jelenet is az eldarált képkockák közt. Miután kiszabadítják Jacket, s hajóznak vissza a világ végéről, Swann kisasszony meglátja halott apját egy csónakban, aki nem fogadja el a lánya által dobott kötelet. A halál szembe hajózik az élettel, szépen megművelt s kidolgozott szituáció valóban, kellő mennyiségű misztikummal és filozófiával fűszerezve. Egyetlen gondom adódott csupán, miszerint ezzel az írók és a rendező abba is hagyták a profi munkát s visszatértek a rajzpadhoz, hogy megcsodálják a végső csata valóban monumentális skiccét.

A filmnek vége lett, hangosan fellélegeztem s komótosan elhagytam a filmszínházat. Sajnos már előre félek a következő választásomtól: kifelé menet megcsodáltam a Transformers űbermenő plakátját, s azóta Linkin Parkot hallgatok. Éljenek az autobotok, haljanak az álcák, pár év múlva, pedig egy újabb adag kalózt a vizekre.


Eredeti cím: Pirates of the Caribbean: At Worlds End
Rendező:Gore Verbinski
Főbb szerepekben: Johnny Depp (Jack Sparrow); Orlando Bloom (Will Turner); Keira Knightley (Elizabeth Swann); Geoffrey Rush (Barbossa); Jonathan Pryce (Swann kormányzó); Bill Nighy (Davy Jones); Yun-Fat Chow (Sao Feng)

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: Jack Sparow - Karib tenger kalózai - világ végén