Magkereső

 
29március

A tornádó

A tornádó
A tornádó

A tornádók általában jóval kisebb méretűek a hurrikánoknál. Ennek ellenére sokkal nagyobb rombolásra képesek termetesebb "testvéreiknél". Átmérőjük néhány métertől, az ötszáz méteres óriásokig terjed. Rettegett hírüket nem a nagyságuknak, de annak köszönhetik, hogy bármely szél-rokonuknál akkurátusabb, alaposabb rombolást szoktak végezni.

A tornádók szimpla és ártalmatlan légáramként kezdik a pályafutásukat. Felhőkben, főként viharfelhők belsejében jönnek létre. Születésüknél speciális időjárási viszonyok bábáskodnak - elég egy függőleges levegőoszlop, néhány körkörös légáramlattal spékelve és hipp-hopp kész is a tornádó. Népszerűtlen tulajdonságaik közé tartozik, hogy igen gyorsan, akár 120km/h sebességgel is mozoghatnak, bár az is előfordul, hogy pecekig mozdulatlan, egy helyben állnak. Ezek a viharok gyakorlatilag kiszámíthatatlanok. Izgága természetüket remekül példázza az a nevezetes, 1917-es tornádó, amely Texasból indulva egészen Illinois államig jutott, vagyis 471 kilométert tett meg egy szuszra.

Repülő keresztek, békaeső és egyéb nyalánkságok

Több fronton is támadnak. Már maga a szél puszta ereje is hatalmas károkat okozhat, a tölcsér szívóereje pedig képes embereket, épületeket magával ragadni, egész fákat, gyökerestül kitépni a földből. Középpontjukban a normálisnál alacsonyabb a légnyomás. Ha a tornádó "randevúzik" egy épülettel, az abban uralkodó magasabb nyomás hatására, a levegőrészecskék nagy sebességgel kiáramlanak, az épület pedig szó szerint felrobban. Kimondottan misztikus jelenségek - béka, lúdtoll és aranyhaleső, sőt repülő keresztek is fűződnek a tornádók nevéhez. Valószínűleg olyan tárgyakról van szó, amelyeket a tölcsér felszippantott, majd néhány kilométerrel odébb, egyenest az álmélkodó emberek fejére pottyantotta őket.

A forgószelek völgye

A tornádókról hallva sokaknak rögvest az Egyesült Államok, azon belül is a Texastól Illinoisig terjedő terület jut az eszünkbe. Itt található a híres "Tornádó völgy", a leghatalmasabb és legvérmesebb forgószelek otthona. Való igaz, hogy az Új világot különösen kedveli Twister és rokonsága, évente több száz jelentést tesznek róluk Amerikában. A tornádó-támadások számláját terhelő halálos áldozatok és komoly sérülések listája is igen hosszú, évente átlag 80 halálos balesetet és 1200 sérültet hagynak maguk után. Hatalmas szám, ráadásul az adatok sem tekinthetők teljesnek, hiszen a lakatlan területeken előforduló pusztításokról nem készülnek felmérések. Sajnos a vén Európa sem tekinthető tökéletesen tornádó-biztos területnek. 1971-ben például Nagy-Britannia lakosságának kedélyeit kavarták fel alaposan a pörgő-forgó a szél-szörnyek.

 

Kapirgálódomb: Online táp, Szemezgető: forgószél - időjárás - tornádó