Magkereső

 
13december

A fagyöngy

A fagyöngy
A fagyöngy

Lassan lehullanak a fákról a levek, s alig marad növény zöldbe öltözve a fenyőn kívül. Ha viszont jobban szétnézünk, megpillanthatjuk a csupasz fák ágán bokorban ülő zöld fagyöngyöt. A legtöbben csak azt tudják róla, hogy élősködő növény, s ha túl sok telepszik meg egy fán belőle, akkor az a fa halálához vezethet. Levelei aprók, átellenesek. Virágai szintén kicsik, és zöldesek. Télre kis bogyókkal lesz tele, amiket a madarak előszeretettel esznek meg, s ezáltal terjesztik egyik fáról a másikra.

A növényt leginkább díszítésre szoktuk használni az ünnepek idején, de ez nem csupán adventi dísz, hanem gyógyító erővel is bír. Késő ősszel, október végétől december elejéig, gyűjthetjük a leveleit. A szárát is kiszáríthatjuk a levelek mellett. A fagyöngy a tápanyagok java részét attól a növénytől veszi el, amelyikre rátelepedett.

Így a növényben lévő hatóanyag-összetétel is változó. Sokan azt állítják, hogy a legjobb gyógyhatást az a fagyöngy fejti ki, amelyik a nyárfán élősködik, azonban ezt eddig még senkinek nem sikerült bebizonyítania. Sokan viszont a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon megtelepedett növényre esküsznek. Nálunk kétféle fagyöngy honos: a sárga és a fehér fagyöngy. Azonban a kettőt ne keverjük össze, mivel kizárólag a fehér fagyöngy levelei és hajtásai bírnak gyógyító képességgel. Levele és szára tehát nem mérgező, azonban a bogyókat kerüljük. Egyes források szerint már néhány szem halálos méreg lehet. A növény tartalmaz flavonoidokat, fehérjesav-származékokat, aminokat és viszkotoxint.

Nagyon jó eredményeket mutat az anyagcsere-problémák megoldásában. Egy kiadós fagyöngytea-kúra segít kitisztítani a szervezetet. Szabályozza a vérnyomást. Magas vérnyomás esetén segít enyhíteni a panaszokat (fülzúgás, szédülés). Erősíti a szívet, az immunrendszert, serkenti a vérkeringést. Daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák. A tea kúraszerű alkalmazása még a cukorbetegekre jó hatással van. A hasnyálmirigyre kedvezően hat. Ugyanakkor azok, akik hormonháztartási problémával küszködnek, azoknak szintén ajánlatos lenne a fagyöngy teáját fogyasztaniuk. A tea megszünteti a méhpanaszokat, a menstruációs görcsöket, a túl erős vérzést. Állítólag a fagyöngy friss leve meddőség ellen is hatásos. A változások éveiben fellépő panaszokat is enyhíti. Legújabban a rák ellen és annak megelőzésére alkalmazzák a fagyöngyöt.

Tea elkészítése: 2, 5 dl vízhez egy púpozott kiskanálnyi fagyöngyöt (levelet, szárat) adunk. Kizárólag hidegen készítjük, ázni hagyjuk benne egy fél napot. Ezután kicsit felmelegítjük, végül leszűrjük

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Szemezgető: fagyöngy - karácsony - tea