Magkereső

 

Netchicken.hu blog

kapirgálások a neten...

18augusztus

Ázsia legnagyobb madárparkja

Jurong Bird Park

Ázsia legnagyobb madárparkja

Arapapagájok, kakaduk, pelikánok és galambok. Ázsia legnagyobb madárparkjában 8 ezer, összesen több mint 600 fajhoz tartozó madár él, és ott található a világ legnagyobb zárt madár kalitkája is. A 30 méter magas, mesterségesen épített vízesés árnyékában látszólag szabadon élnek a legritkább dél-amerikai és afrikai madárfajok, összesen 1500-an. A madarakat a fák tetején kihúzott háló védi a szökéstől. A völgybe épített óriási ketrecben mindent mesterségesen alakítottak ki. 10 ezer különleges növényt telepítettek a helyszínre, köztük pálmafákat, bambusznádat, bokrokat, annak érdekében, hogy a madarak trópusi esőerdőben érezzék magukat.

Kapirgálódomb: Online táp

20július

Mindenható női hormon

Mindenható női hormon

A Seattle Times júniusi számában Marilyn Monroe híres dalát idézi, némi módosítással: az újabb hírek szerint nem a gyémánt, hanem az ösztrogén a nő legjobb barátja.

Az elmúlt évtizedben mind több tudományos kutatás mutatta ki az ösztrogén hormon jelentőségét a nők lelki-mentális jóllétében. Úgy tűnik, hogy nem pusztán az emlékezőképességet javítja, de a verbális információk feldolgozására is igen jótékony hatással van. Sőt, legújabban arra utaló eredmények is születtek, hogy a megfelelő ösztrogén-szint csökkenti a fokozatos elmebeli leépüléssel járó Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak

09július

Agyad elárul hazugság esetén

Agyad elárul hazugság esetén

Egy amerikai egyetemen olyan, új hazugságvizsgáló módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek hatékonyabbak lesznek, mint a jelenlegi poligrafos eljárás.

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy jól megkülönböztethető módon működik agyunk, amikor csalunk vagy igazat mondunk. A Pennsylvania Egyetem kutatói önkéntes kísérleti alanyok agyi tevékenységét mérték fel, miközben azok kártyajátékokat játszottak.

Kapirgálódomb: Online táp

12június

Írország rövid történelme

Látnivalók, hasznos utazási tanácsok

Írország rövid történelme

Az Ír Köztársaság fenséges, zöld tájai, az óceán felől fújó, sós - illatú szelek, az átlátszó - vizű tavak, a tavasz színpompás virágai már önmagában vonzóak, de ha hozzávesszük az impozáns kelta, a középkori és György - kori emlékeket, a pezsgő kulturális életet, a hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, pattogós, friss, ír zenét és a helyiek vendégszeretetét, nem csodálkozhatunk azon, hogy az államot minden évben turisták milliói keresik fel, s hazatérve maradandó élményeikről számolnak be.

Kapirgálódomb: Online táp

06június

Aszteroida becsapódás következményei és hatásai

Elpusztul-e a Föld egy meteor becsapódása után?

Aszteroida becsapódás következményei és hatásai

Az ütközés egy nagyméretű meteorral végzetes következményekkel járna számunkra.

De vajon történt-e ilyen ütközés a múltban? A statisztika azt mutatja, hogy igen. Ám akkor hol vannak a bizonyítékok? Ilyen méretű kráter elég feltűnő lenne, még a természetes erózió ellenére is kimutatható nyomokkal. Éppen ezek az érvek tartották vissza a kutatókat attól, hogy elismerjék, hogy ilyen ütközés lehetősége jóval nagyobb, mint hitték?

Ám a Schoemaker-Levi megmutatta az univerzum valódi arcát és a tudósoknak neki kellett látniuk az ütközés következményeinek elemzéséhez. Az eredmények olyan rémisztőek voltak és a veszély olyan valós, hogy Hollywood filmkészítőit is megihlette a téma. Ki ne emlékezne a Deep Impact és az Armageddon című filmekre, melyek bár csak töredékes részét ugyan, de az ütközés valódi következményeit mutatták be. Lássuk hát, hogy mi lenne, ha…

Kapirgálódomb: Online táp, Kakasoknak

03június

A kismama ruha, ha gömbölyödik a pocak

Shoppingra fel!

A kismama ruha, ha gömbölyödik a pocak

Ahogy egyre nő a kismama pocakja, úgy egyre gyakrabban mélyül el a „te jó Isten mit vegyek fel” sóhaj. Aggodalomra semmi ok, hiszen ma már egyre bővülő kismamaruha választék vár a boltok polcain. Először is válogasd át a gardróbod: a rugalmas anyagú, kényelmes darabok kismamaruhának is beválnak, a többit egy időre tedd félre.

Az első ruhadarab, ami hirtelen mintha összement volna a mosásban úgy szorít, az nem más mint a nadrág. Nem érdemes húzni, halasztani a vásárlást, első a kényelem.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak

02június

Portugália története, virtuális utazás Lisszabonba

Csodaország az óceán partján

Portugália története, virtuális utazás Lisszabonba

A portugálok legszívesebben atlantinak mondják magukat, mert az Ibériai-félszigeten fekvő országnak egyetlen szárazföldi szomszédja van, Spanyolország. Portugáliát a világgal az Atlanti-óceán köti össze. Éghajlatát az egész évben kellemes, mediterrán időjárás jellemzi, ezért itt már hónapok óta tavasz van.

A főváros, Lisszabon az Atlanti-óceántól mintegy negyven kilométerre, a Tejo-folyó dimbes-dombos partvidékén terül el. Európa egyik legszebb, leghangulatosabb városa, tele girbegurba, meredek, romantikus utcácskával.

Kapirgálódomb: Online táp

30máj.

Memóriánkat rontja az információ többlet

Memóriánkat rontja az információ többlet

Egyre többen panaszkodnak a fejlett országokban feledékenységre, memóriájuk romlására és nemcsak az idősebb korosztályú tagjai, hanem középkorúak, sőt gyerekek is.

A jelenség egyik feltételezett oka, hogy ugrásszerűen megnőtt az információ mennyisége, amely az átlag embert éri, márpedig a felejtés az agy természetes védekező reflexe minden olyan esetben, amikor képtelen feldolgozni a reá zúduló adatokat. Ezt a feltételezést erősíti meg a japán Hokkaido egyetem orvosi fakultásán végzett vizsgálat, amelynek során százötven 20-35 év közötti, egyébként egészséges személyt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy hét százalékuk súlyosan feledékeny, képtelenek a fontos, és kevésbé fontos információkat egymástól megkülönböztetni, és gyakran a legegyszerűbb dolgokat sem tudják megjegyezni.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Kakasoknak, Tojások voltunk

25máj.

Meztelenség "története", társadalmi elfogadottsága

Erkölcstörténelem

Meztelenség

Az 1950-es évek elején közerkölcsbe ütköző szeméremsértést követett el és büntetést fizetett az a férfiú, aki félmeztelenül ment bevásárolni a Balaton-parti üdülőfalu péküzletébe.

Húsz évvel később Délegyházán már azért hadakozott a bányatavak mentén szolgálatot teljesítő rendőr, hogy a fürdőzők, napozók legalább fürdőnadrágot húzzanak, és ne pucéran élvezzék a nyár örömeit. Napjainkban viszont – igaz, még csak Londonban – a bíróság felmentette a közbotrányokozás vádja alól azt a férfit, aki csak pucéran hajlandó közlekedni a brit fővárosban, még télvíz idején is...

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Kakasoknak

19máj.

Bikaviadal Spanyolországban

Bikaviadal Spanyolországban

Spanyolországban a bikaviadalokon több ezer ember őrjöng, amikor lándzsáikkal megsebesítik a bikákat a lovon ülő picadorok. Cikkünk első részében e férfias és kegyetlen játék részleteivel ismerkedhetsz meg. Csak erős idegzetűeknek!

A mediterrán országban évszázados hagyománya van a viadaloknak, amelyeknek sokszor nemcsak a bikák, hanem a matadorok is áldozatul esnek.

Kapirgálódomb: Kakasoknak

03máj.

Jót tesz-e a számítógép a legkisebbeknek?

Jót tesz-e a számítógép a legkisebbeknek?

Azok a kisgyerekek, akik használnak számítógépet, jobb tanulási készséggel rendelkeznek, mint azon kortársaik, akik nem ismerik a komputerek világát - állítják amerikai kutatók. A felmérésben több mint száz 3-5 éves gyermek vett részt. Az eredmények szerint akik használnak számítógépet, 3-4-szer jobban teljesítettek azokon a teszteken, melyek az iskolaérettséget és a kognitív fejlődést mérik - olvasható a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) nevű amerikai szaklapban.

Kapirgálódomb: Tojások voltunk

19április

Egészségbiztosítás 2012: új lehetőségek

Egészségbiztosítás 2012: új lehetőségek

2012. január 1-től a kedvező adóváltozás miatt teljesen átalakulhat az egészségbiztosítás, egyre másra jelennek meg a biztosító társaságok a magán egészségbiztosítási konstrukciókkal.  Az adóváltozás lehetővé tette, hogy a cégek adó és járulékmentesen vásároljanak egészségbiztosítási szolgáltatást a dolgozóik részére, akik ennek birtokában minőségi szolgáltatást kaphatnak. Természetesen eddig is voltak magánrendelők,, magánkórház, azonban az itt igénybe vett szolgáltatásokat teljes egészében ki kellett fizetnie a betegnek, költségként nem volt elszámolható korábban.

Kapirgálódomb: Online táp

29március

A tornádó

A tornádó

A tornádók általában jóval kisebb méretűek a hurrikánoknál. Ennek ellenére sokkal nagyobb rombolásra képesek termetesebb "testvéreiknél". Átmérőjük néhány métertől, az ötszáz méteres óriásokig terjed. Rettegett hírüket nem a nagyságuknak, de annak köszönhetik, hogy bármely szél-rokonuknál akkurátusabb, alaposabb rombolást szoktak végezni.

Kapirgálódomb: Online táp

25március

A linképítés és a keresőoptimalizálás

A linképítés és a keresőoptimalizálás

Ha az a célunk, hogy a weboldalunkat minél előrébb hozzuk a keresőmotorok - elsősorban Google - által kidobott találati listában, akkor jó ha tudjuk, hogy habár a linképítéssel igencsak rövid idő alatt lehet jó eredményt elérni, azonban ez nem az egyetlen olyan módszer, amit kihasználhatunk az eredmény elérése érdekében.

Kapirgálódomb: Online táp, Kakasoknak

15március

Lomtalanítás, ahogy az kell...

Lomtalanítás, ahogy az kell...

A lomtalanítás elemi ösztön, melyet ideig-óráig lehet ugyan a tudattalanba száműzni, csakhogy az az elfojtásból fakadóan kényszercselekvésként fog előbugyogni.
 
Ha eljön az idő, takarítani kell...
Akkor aztán jól megnézhetjük magunkat! Lomtalanítani tehát muszáj. Miként az élő szervezet is uszkve hétesztendőnként leveti magáról a felesleget, a magunk teremtette környezetet sem ártalmas legalább ilyen gyakorisággal megtizedelni. Vagy megötödölni, de hagyjuk a magasabb matematikát.

Kapirgálódomb: Offline csipegetni való, Tyúkoknak