Magkereső

 

Netchicken.hu blog

kapirgálások a neten...

02február

Harry Potter és a Főnix Rendje

Harry Potter és a Főnix Rendje

Az elmúlt években többször is az életemre törtek. A szüleimet meggyilkolták, senki sincs mellettem biztonságban, s lehet, hogy az iskolatársaimnak is közük van mindehhez. Harry Potter varázslótanonc vagyok. Ez életem egyik leghosszabb s legrosszabb tanéve.

Harry Potter (a továbbiakban H. P., mely szignónak nincs köze sem a házi pálinkához, sem pedig a hisztis picsákhoz) visszatért közénk, s most elbűvölőbb, mint valaha. Én ugyan jobban bírtam hosszú hajjal hányatott sorsú pálcaforgatónkat, de mint mindig, most sem szabad a külsőségekre hagyatkoznunk. Kicsit izmosabb, magasabb, helyesebb és szerelmesebb. Nyoma sincs már a babaarcnak, ami jó, hisz ahogy telnek az évek, egyre inkább azonosulhatnak vele a szárnyaló fantáziájú rajongók.

Kapirgálódomb: Online táp

16január

1408

1408

Nagyjából tisztában vagyok tűrőképességem határaival, úgyhogy az 1408 előtt nem vettem magamhoz sem ételt, sem italt. Elvégre, aki a legócskább horror-, meg thrillerparódiákon is azzal szórakoztatja nézőtársait, hogy össze-vissza ugrál a vetítés első percétől kezdve az utolsóig, az legyen elővigyázatos.

Stephen Kinget, akinek egyik novellájából filmünk forgatókönyvét írták; sokan sokfelé – idézem – "a feszültségkeltés modern nagymesterének" tartják. Hát, e lényegre fókuszáló jellemrajz jelen sztoriból kiindulva a nagyotmondás valamely modern nagymesterétől származhat. Pedig annyira igazából nem kell sok a feszültségkeltéshez: nekem ebben (is) Eco az etalon- elég egy zárt tér, egy kiválóan eltalált történelmi korszak; és, ami elengedhetetlen: mindezekre vonatkozó cáfolhatatlan, és kimeríthetetlen szakértelem.

Kapirgálódomb: Online táp

09január

Síbiztosítás, nem csak balesetekre!

Síbiztosítás, nem csak balesetekre!

Ha elutazunk pihenni, természetes, ha a ránk váró rengeteg élményre gondolunk elsősorban, nem pedig arra, hogy milyen kellemetlenségek történhetnek velünk az úton. Ahhoz azonban, hogy ezek miatt valóban ne kelljen aggódnunk, be kell biztosítanunk magunkat. Különösen igaz ez akkor, ha síelni indulunk.

Hiszen ha saját felszereléssel vágunk neki, a sporteszközök több százezer forint értékűek is lehetnek, így nagy veszteséget jelentene, ha ellopnák őket. Saját testi épségünk és egészségünk pedig ennél is sokkal fontosabb.

Kapirgálódomb: Online táp

05január

Szerelmes vagyok minden nőbe

Szerelmes vagyok minden nőbe

"Kedvesebbek itt, mint otthon.
Nem hazudok, komolyan mondom!
Mert úgy adnak puszit,
hogy én még nem láttam nyuszit,
és úgy dobnak csókot,
hogy nem kérnek nyálas bókot!"
(Kistehén Tánczenekar: Nyulak eszkimóban)

Kapirgálódomb: Kakasoknak

31december

Ünnepélyesen fogadom…

Ünnepélyesen fogadom…

Ez a mondat sokféleképpen folytatódhat, hiszen ahány ember, annyi újévi fogadalom. Te már eldöntötted, hogy mit fogsz az új esztendőben másképpen csinálni? A tapasztalat az, hogy ilyenkor fűt-fát megígérünk, és amilyen gyorsan elhatároztuk, olyan gyorsan el is felejtjük ünnepélyes fogadalmunkat. Az év utolsó napján a babonások sem unatkoznak, mert számtalan népszokás és jóslás kötődik december 31-éhez.

Mindig csak dolgozik. Az újévi fogadalom nem régi szokás, nagyapáink ugyanis inkább az állandóságnak örültek, mint a nagy változásoknak, csak mi, a modern kor gyermekei szeretjük és igényeljük a változatosságot. Míg ők a megszokás rabjai voltak, a XXI. században egyszerűen képtelenek vagyunk a monoton életre. Folyamatosan tanulunk, tapasztalunk, új dolgokat próbálunk ki, egy pillanatra sem hagyjuk agyunkat pihenni. Szürkeállományunk hihetetlen teljesítményét még így is alig használjuk ki, pedig nap mint nap ezerrel dolgoznak a kerekek. Az újévi fogadalmak tehát nyughatatlanságunk egyenes következményei.

Kapirgálódomb: Online táp

29december

Magán-egészségbiztosítás 2013-ban. Mi várható?

Magán-egészségbiztosítás 2013-ban. Mi várható?

A magánnyugdíj-megtakarításokhoz hasonlóan már a kiegészítő magán egészségbiztosítás is elérhető, és egyre többen érdeklődnek iránta. A rendszer lényege, hogy a beteg a biztosításért egy egészségügyi intézményben magasabb színvonalú szolgáltatást kaphat. A biztosítás fedez különböző szűrővizsgálatokat, ambuláns műtéteket és alapvizsgálatokat is, illetve megszervezi a beteg szállítását, akinek nem kell sorban állnia a beavatkozásokért. Az ügyfél választhat orvost, a legmodernebb eszközökkel végzik el rajta a szükséges vizsgálatokat, és kellő figyelmet kap az egészségügyi személyzettől is.

Kapirgálódomb: Online táp

21december

Karácsonyi üdvözlet Bécsből

Karácsonyi üdvözlet Bécsből

Kétszázötven kilométerre és mindössze két és fél órára Budapesttől. Közös múlt, ismerős szokások. Nem csoda, ha itt otthon érezzük magunkat.

Tizenhét éves voltam, amikor rokoni meghívásra két hetet tölthettem el Bécsben. Már akkor lenyűgözött a Stadtpark virágözöne, a Szépművészeti Múzeum Brueghel-gyűjteménye, a Burg kincseskamrájának szikrázó gyémántjai, no meg persze a hetvenes évek Magyarországához szokott szemnek elképzelhetetlen, lélegzetelállítóan gazdag árubőség.Azután évekig csak átutaztunk a városon, Nyugat-Európából jövet, esetleg Ausztria más tájairól érkezve. Csomagokkal a kezünkben végigfutottunk a Kärntnerstrassén, a Mariahilfer áruházainak emeletein, a városra nemigen szántunk időt.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Tojások voltunk

20december

Milyen a legjobb esküvői zenekar?

Milyen a legjobb esküvői zenekar?

A lakodalomban elhangzó tökéletes zenei repertoárról mindenkinek más a véleménye. Egyesek azt szeretnék, ha egész este pörgős zene szólna, úgy vélik, az a tökéletes, ha a násznép eltáncolja a cipőjét. Mások szerint a fogadás legyen meghitt, sok lassú számmal, kellemes, beszélgetésre alkalmas háttérmuzsikával.

A tökéletes esküvői zenekart akkor találhatjuk meg, ha van elképzelésünk a lakodalom hangulatáról, a vendéglista összetételéről, és arról a zenei világról, amit teremteni szeretnénk. A legjobb zenekar tökéletesen illeszkedik a lakodalomba, nem viszi a prímet de nem is szorul háttérbe teljesen.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak

13december

A fagyöngy

A fagyöngy

Lassan lehullanak a fákról a levek, s alig marad növény zöldbe öltözve a fenyőn kívül. Ha viszont jobban szétnézünk, megpillanthatjuk a csupasz fák ágán bokorban ülő zöld fagyöngyöt. A legtöbben csak azt tudják róla, hogy élősködő növény, s ha túl sok telepszik meg egy fán belőle, akkor az a fa halálához vezethet. Levelei aprók, átellenesek. Virágai szintén kicsik, és zöldesek. Télre kis bogyókkal lesz tele, amiket a madarak előszeretettel esznek meg, s ezáltal terjesztik egyik fáról a másikra.

A növényt leginkább díszítésre szoktuk használni az ünnepek idején, de ez nem csupán adventi dísz, hanem gyógyító erővel is bír. Késő ősszel, október végétől december elejéig, gyűjthetjük a leveleit. A szárát is kiszáríthatjuk a levelek mellett. A fagyöngy a tápanyagok java részét attól a növénytől veszi el, amelyikre rátelepedett.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak

05december

Sri Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme

Sri Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme

Nem véletlenül nevezik az Indiai-óceán gyöngyszemének Srí Lankát, az egykori Ceylont. Mind éghajlata, mind természeti adottságai lenyűgözőek, de a szigetország több ezer éves történelme és vallási öröksége is páratlan élményeket nyújt.

Itt együtt van szinte minden, amire egy világutazó vágyik – trópusi tengerpart, szavanna és hegyvidék, vadrezervátumok, ősi romvárosok, kulturális örökség, keleti konyhaművészet.

Kapirgálódomb: Online táp

04december

Az éjszaka urai

Éjszaka urai film

1988, New York. Miközben virágzik a klubélet és a diszkóipar, a slágerlistákat George Michael és Gloria Estefan vezeti; a város drogkereskedelme fellendülőben, a gyilkossági ráta 73%-kal haladja meg az országos átlagot. Burt és fia, Joseph, a nagy hírű rendőrcsalád két tagja szembeszáll az éjszaka árnyaival; és közben az is kiderül, hogy a tékozló fiú tényleg mindig hazatér.

James Gray (Kis Odessza, A bűn állomásai) filmje nem akarja megváltani a világot. Nem csinál mást, mint veszi a jót meg a rosszat, a rossz fiút áttereli a jók oldalára, és ezzel a jók kezébe adja a serleget.

Kapirgálódomb: Online táp

03december

Thai-chi divatban

Thai-chi divatban

Számoljon le az előítéleteivel - a thai chi nemcsak a nyugdíjasoknak és a vegetáriánusoknak való. Ön is élvezheti elonyeit: új erőre kaphat, rugalmasabb lehet, és kevésbé viseli meg a stressz.

Amikor először látott valakit elmélyülni a thai chi-ben - a végtagok csiga lassan mozognak, a tekintet a semmibe mered - valószínűleg csak a szemeit forgatta. Egy olyan tevékenység, amelynek gyakorlatait "Felhőfigyelésnek" vagy "Belső folyók áradásának" nevezték el, nem sok jót ígér, igaz?

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Kakasoknak

02december

Tolongás a Csomolungma szoknyáján

 Tolongás a Csomolungma szoknyáján

A hegymászás egyik nagy kockázata, hogy könnyen bele lehet halni. Tehát már csak ezért sem lehet érvényes rá a megállapítás: "túrázás, csak kicsit magasabban"

Speciális módszerek és segédeszközök híján meglehetősen babrás lenne felvergődni öt-hatezer méteres magasságokba. Sőt, aki még ennél is tekintélyesebb magasságokba tör, annak minőségileg is változtatnia kell a mászás stílusán. Így legelőbb tegyünk különbséget kezdő és haladó hegymászók között.

Kapirgálódomb: Kakasoknak

25november

Kinövi a gyerek a dadogást?

Kinövi a gyerek a dadogást?

A beszédhiba feltűnő fogyatékosság, így érthető, hogy a dadogó gyerekek többsége alig mer megszólalni. A tini kor eléréséig valóban sokan megszabadulnak e hibától, akik viszont nem - s a jelek szerint a dadogók egynegyede közéjük tartozik -, azok komoly hátránnyal lépnek a felnőtt életbe.

Franciaországban mintegy 600 ezerre teszik a dadogók számát, s közülük 30-40 ezren annyira tragikusnak érzik helyzetüket, hogy kerülik a társasági életet, s szinte ki sem mernek lépni lakásukból. Vannak, akik csak írásban érintkeznek környezetükkel, sokan depressziósok, s bizony jó néhányan öngyilkossá válnak közülük - miközben a dadogás gyógyítható, méghozzá nemcsak gyermek-, hanem felnőttkorban is.

Kapirgálódomb: Tojások voltunk

21november

A világ végén

A karib tenger kalózai 3

A világ végén

Megfigyeltem magamon, hogy mostanában milyen sokat törődök a semmiségekkel. Perceket állok a boltban egy-egy polc előtt, s válogatok. Hihetetlen, régebben csak mentem a sorok közt és dobáltam kosaramba a begyakorolt termékeket. Elkezdtem válogatni. Érdekel a szín, az ár, a méret, a csomagolás. A reklámszakemberek csúcsmodellje lettem, bármit beveszek, amit az orrom elé tolnak. Csak kápráztassanak el s jóccakát, máris vevő vagyok bármekkora baromságra. Legutóbb például gabonapelyhet vettem, csak, mert volt benne egy pókemberes hálóvető. Na, hogy az mekkora csalódás volt: még csak nem is tapad a falra, túl rövid, s egyáltalán... Valahogy mostanában a filmekkel is így vagyok. Megnézek minden jól csomagolt idiótaságot, aztán meg rendszerint fanyalgok a végeredménytől. Ez a Karib Tenger például iszonyatos nagy baklövés.

Kapirgálódomb: Online táp