Magkereső

 

Netchicken.hu blog

kapirgálások a neten...

01október

Leafy Sea Dragons

Leafy Sea Dragons

Ez az álcázás nagymestere veszélyes kis ragadozó - és egyike azon kevés fajoknak, ahol a hím esik teherbe.

A víz tiszta, nyugodt és sötét. Miközben búvár társaimmal együtt zuhanunk a vízbe a hajó végéből, egy furcsa bizsergés fut végig a hátamon, mind a hidegtől és az egyre növekvő várakozástól. Éjszakai búvárútra indulunk éppen a Déli óceán vizeiben, Ausztrália délnyugati partjainál, egy olyan élőlény után kutatva, amely mintha a mitikus mesékből lépne elő. Sárkányra vadászunk, közelebbről, Leafy Sea Dragon-ra. A tenyésztési programunkhoz az Underwater World Perth akváriumába kell egy hím - egy terhes hím.

A Leafy Sea Dragon-ok Ausztrália délnyugati vizeiben élnek. A kifejlett példányok elérhetik az 50 cm-es hosszúságot. A sárkányok közeli rokonai a csikóhalaknak és a tűhalaknak - olyan állatok családjába tartozik, amelyek a testüket körülvevő csontos lemezekről és ormányszerű szájnyílásukról ismerhetők fel. Ezeknél a fajoknál a hímek lesznek terhesek.

01szeptember

Repülő kígyók

Repülő kígyók

Mindazoknak nem elég ezentúl mindössze az ágy alá benézni, akiket félelemmel tölt el a földön nesztelenül csusszanó kígyók gondolata, mert kiderült, hogy léteznek olyan kígyófajok is, amelyek tudnak repülni. A Paradicsomfa kígyó a Chrysopelea családba tartozik és Délkelet Ázsiában honos. Az állat a fákról veti alá magát, ha ragadozók elől menekül, vagy ha áldozatára támad a magasból.   

A több mint 120 cm-es kígyó nem különösebben mérgező hüllő, és mindössze 2,5 cm átmérőjű. „Vékony kis jószágok, hosszú farkrésszel,” meséli Jake Socha, a University of Chichago végzős diákja, aki az állat repülési szokásait vizsgálja.

Kapirgálódomb: Online táp

14augusztus

Apró behatoló

Apró behatoló

Hogyan tud egy kis aprócska embrió életben maradni az anya testében anélkül, hogy annak immunrendszere kivetné azt? Végül is, az anya védelmi rendszere számára leendő gyermeke nem különbözik, mondjuk, egy művesétől vagy bőrátültetéstől, idegen anyag, mivel olyan sejtekből áll, amelyeknek az apától öröklött fele ismeretlen a test számára. Kiderül, hogy az embriónak egészen kifejlett módja van élete megvédésére.

A kutatók rájöttek, hogy az embrió egy olyan enzimet termel, amely az anya immunrendszerének sejtjeitől megvon egy életfontosságú tápanyagot, vagyis az embriók képesek valamilyen módon lefegyverezni az anya immunrendszerét.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak, Tojások voltunk

10augusztus

Csak a NAV listáján szereplő pénztárgépek forgalmazhatók

Csak a NAV listáján szereplő pénztárgépek forgalmazhatók

A NAV már nyilvánosságra hozta azon AEE egységgel ellátott, online pénztárgépek listáját, amelyek valamelyikére a kereskedők lecserélhetik jelenlegi kasszájukat. A cserét augusztus 31-ig kell lebonyolítani, a gyártók különböző modelljeinek engedélyezése továbbra is folyik.

A pénztárgépeket gyártó cégek 2013. március 19-ig terjeszthették elő igényüket a kasszák forgalmazási engedélyének módosítására, illetve az adatmemória cseréjére. Március 20-tól a pénztárgépek engedélyeztetési eljárását a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) vette át, a NAV a korábbi eljárásokat megszüntette.

Kapirgálódomb: Online táp

09augusztus

Sivatagi hűtőszekrény

Sivatagi hűtőszekrény

Észak-Nigéria fejlettebb nagyvárosain kívül eső lakosságának elég komoly problémát okoz ez élelmiszerek frissen tartása. Nincs áram, tehát nincsenek hűtőgépek sem. De mindez nem szegte Mohamed Bah Abba, egy nigériai tanár kedvét: egy érdekes találmánnyal állt elő. Abba, aki maga is fazekas családból származik, megalkotta az ú.n. Pot-in-Pot (edény az edényben) rendszert, mellyel a padlizsán például 27 napig is ehető, ahelyett, hogy 3 nap után tönkremenne. Az afrikai spenót, ami egyébként 1 nap után már ehetetlen, akár 12 napig is eltartható.

Kapirgálódomb: Tyúkoknak

10július

Peru - az inkák földje

Peru - az inkák földje

Az Andok öt-hatezer méteres csúcsai, végtelen sivatagok, zöld és áthatolhatatlan esőerdők, kopár fennsíkok, hósapkás vulkánok és kétvizű hegyi tavak. Ez Peru. Fantasztikus ország! Kulturális és földrajzi változatossága lenyűgöző. A legtöbbek számára Peru az inka kultúrát jelenti. Ez volt a legnagyobb birodalom az amerikai kontinensen, s egykori pompás épületeiből megmaradt romok még ma is lenyűgözik az odalátogatókat. Az inkák csodálatos és hatalmas országa előtt több indián kultúra létezett, például a moche, a chimu, a chavin vagy a wari. Ám mivel értékelhető írásos feljegyzések csak az inkákról maradtak (a XVI. századi spanyol hódítók leírásai), ők váltak a legismertebbekké. Ez a gazdag ország mindössze egy évszázadig, a XV. század végén bekövetkezett spanyol hódításig állt fent.

Kapirgálódomb: Online táp, Offline csipegetni való

15június

Indul az útdíj regisztráció!

(forrás: i-CELL Kft.)

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.), mint az elektronikus útdíj rendszer (e-útdíj) fenntartója és kezelője megkötötte az első szerződéseket a bevallási közreműködőkkel, akik majd az ügyfeleik adatait fogják továbbítani a rendszerükbe. Az e-útdíj minden 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművet érint július 1-től, mivel az eddigi matricás rendszert megszüntetik, és ettől az időszaktól kezdve már a használattól és a környezeti terheléstől függő díjat kell megfizetniük. Az ÁAK Zrt. ehez kapcsolódóan egy egyedi rendszert hozott létre HU-GO (Hungarian Go) néven, ahova az összes érintett számára kötelező a regisztráció. Az útdíj rendszer egységesen a hazai és tranzit forgalmat is kiszolgálja, illetve jelentős szerepet kap a díjfizetés ellenőrzésében is. A rendszerhez kapcsolódnak majd a bevallási közreműködik is, illetve a rendőrség mobil ellenőrzési rendszer. A rendszer a www.hu-go-hu oldalon lesz elérhető június 20-tól.

Kapirgálódomb: Online táp

12június

Mr. Brooks

Mr. Brooks

Ha az iskolában annyit buktam volna, mint amennyit Kevin Costner a filmjeivel bukott, akkor félő, hogy még mindig általános hatodikba járnék, és izgatottan vennék részt vérre menő, köpőcsöves versenyeken. Legújabb filmjében annyi változás történt, hogy az első olvasatra izgalmas történetet úgy sikerült kivitelezni, hogy az a végére egészen nézhető lett. Egyetlen mondattal kifejezve: ez a film nem más, mint egy nárcisztikus neurózis tüneteit produkáló paranoid skizofrénia.

Kapirgálódomb: Online táp

10június

Sicko - az egészségügyről őszintén

Sicko - az egészségügyről őszintén

Rendben van, beismerem: másfél hét múlva zh-zom egészség-gazdaságtanból. És hát igen, hiszek abban, hogy a tudás vizualizált formában testet öltve hatékonyabban, és sebesebben csordogál át az arra áhítozó fejekbe. Michael Moore-ral meg úgy vagyok, mint a Facebookkal: marhára idegesít, mégis egyfolytában megnézem.

A hazai reklámanyag szerint (ami egyébként üdítően szellemesre, és meglepően színvonalasan kivitelezettre sikeredett) a Sickoban Moore az egészségügyi rendszert világítja át. Arról nem szól a fáma, hogy akkor mégis melyiket: pedig ahány ország, annyi egészségügyi rendszer. Erről a mi túlbuzgó Michael-ünket, úgy tűnik, nem igazán (vagy nem igazán hatásosan) informálták.

Kapirgálódomb: Online táp

31máj.

Összefoglaló az e-útdíj törvényről

Összefoglaló az e-útdíj törvényről

A héten lezajló parlamenti ülésezéseket követően megszületett a használatarányos útdíjjal kapcsolatos törvény. Ez év július elsejétől minden olyan tehergépjárműnek, aminek a súlya meghaladja a 3,5 tonna össztömeget, útdíjat kell, hogy fizessen a megtett út használatával arányosan, legyen az autópályán, autóúton vagy főúton.

Kapirgálódomb: Online táp, Kakasoknak

03április

Guantanámo - A legalizált kapitalista nemezis

Guantanámo - A legalizált kapitalista nemezis

Hűen rekonstruált történet az emberi kegyetlenség bugyrából. Elgondolkodtatva az empátia képlékeny határvonalairól: honnan kezd el számítani egy emberélet a háborúban? Nyers, tényfeltáró alkotás a demokrácia zászlaja alatt elkövetett gyomorforgató bűnről, melyet, ha egy ember tesz a másik ellen azt a sajátos módon értelmezett demokráciában megtorolják, ha viszont a világ legnagyobb befolyásával rendelkező kormánya rendeli el, akkor azt nyugodt szívvel hajthatják végre, bármilyen büntetés kilátásba helyezése nélkül.

Mindennap szembesülhetünk a híradásokból az U. S. A. napjainkban viselt háborúinak borzalmairól, de rezignált tovasiklással feledkezünk meg azokról az emberi tragédiákról, amelyek az egyszerű számadatok mögött rejtőznek. Persze csak abban az esetben, ha egyáltalán hírt kapunk a számokról. Számba vétel általában ugyanis csak a nyugati áldozatokat illeti meg. De tegyük a szívünkre kezünket, tükörbe nézve önmagunkkal: mennyire izgat minket – a "nyugati ember" szemszögéből – egy tőlünk több ezer kilométerre élő nép polgárának a halála, ha az nem a saját szemünk előtt történik, és addig sosem találkoztunk egymással? Megrendít-e annyira a halála, mint egy honfitársunké, akinek szintén nem vetettünk oda még cs egy "sziá"-t sem, de azonos kulturális gyökereink vannak? Felkapjuk-e fejünk, ha azt halljuk: "Irak belvárosában robbantás történt..."? A válasz kézenfekvő: empátiánk szinte megszűnik, ha nem népünk fiával történik valami rettenetes dolog.

Kapirgálódomb: Kakasoknak

20március

Extrém időjárás március 14-én

Extrém időjárás március 14-én

Március közepére hazánkat is elérte a Nyugat-Európát sújtó extrém időjárás, amely az országban jelentős problémákat okozott. A nemzeti ünnepen az erős havazás gyakorlatilag megbénította az országot, vidéken számtalan falu vált megközelíthetetlenné, az utakon pedig a feltorlódott hó és a csúszós utak, rossz látási viszonyok által okozott balesetek okoztak torlódásokat.

Az autópályákon alakult ki a legrosszabb helyzet. Egyrészt mivel sok fát kivágtak, a hófogók nagy részét pedig eltávolították az utak mentén, a hó belepte az utakat, így rengeteg autós volt kénytelen több mint egy napig várakozni arra, hogy kimentsék.Eközben természetesen számos közlekedési baleset is történt - a legnagyobb tömegbaleset 14-én, amikor is az M7-es autópályát több mint negyven kocsi csapódott egymásba.

Kapirgálódomb: Online táp

18február

Mexikói életelixír

Mexikói életelixír

Carlos Ramos egy hatalmas tequila-birodalmat tudhat magáénak. Az ötvenéves tulajdonos - éppúgy, ahogy felmenői is - már egész fiatalon elkezdte a szakmát, tizenéves kora óta tequilaüzemben dolgozik. Ramos úr gyára évente majdnem 3,5 millió liter tequilát forgalmaz. Ezzel az üzem még nem tartozik a legnagyobbak közé, hiszen Tequila-város leghatalmasabb üzeme ennek több mint kétszeresét állítja elő, csaknem 8 millió litert. Ramos úr mégis úgy tartja, hogy egy közepes vállalattal sokkal könnyebb kiszolgálni az igényes közönséget, és ahogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, Ramos úr is a saját tequiláját tartja a legjobbnak.

Kapirgálódomb: Online táp, Kakasoknak

09február

Ajánljuk fel időben!

Ajánljuk fel időben!

Az adózók az adóbevallásuktól, valamint a munkavállalói jogviszonyuktól függően különböző határidővel adhatják be az előző évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat, de az 1%-os felajánlásra egységes határidő érvényes.

Azok az adózók, akik az egyszerűsített adóbevallást választják - tehát akik úgy döntenek, hogy nem kívánnak foglalkozni a saját adóbevallásukkal, hanem rábízzák a munkáltatóra annak kitöltését és elküldését -, adott év február 15-éig, az egyszerűsített adóbevallással együtt adhatják le az adó 1%-át érintő rendelkező nyilatkozatukat.

Kapirgálódomb: Online táp

05február

Millstatti kalandozások

Millstatti kalandozások

Azt mondják, jobb későn, mint soha. Nos, csináltam már ezt-azt, utaztam sokfelé, voltam a Mont Blanc tetején – de még sohasem golfoztam.

Karintiában, annak is a legdélibb tavánál most ezt is kipróbálhattam. Golfklubot eddig csak filmekben láttam, amint lezser eleganciával öltözött középkorú urak és hasonlóan makulátlan külsejű hölgyek ballagnak a végtelen smaragdzöld dombokon, s néha ütnek valamit. Valamivel. Azon kicsit csodálkoztam, hogy oldják meg olyan nagy távolságok között, hogy a golyó átguruljon egyik lyukból a másikba – de, gondoltam, ezek a gazdagok mindenre képesek…

Kapirgálódomb: Offline csipegetni való